Actualitate

„România poate acorda R. Moldova 5 milioane de metri cub de gaz pe zi”, declară Ciucă

Premierul României, Nicolae Ciucă a declarat că România ar putea acorda Republicii Moldova, 5 milioane de metri cubi de gaze naturale per zi, însă nu mai mult. 

„Atunci când am discutat cu premierul Gavrilița, am discutat despre 150 de milioane de metri cubi. Mai trebuie să vedem ce cantități putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că așa cum arată situația în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86-87%, ceea ce înseamnă că, dacă reușim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă pentru a menține echilibrul în sistem și pentru a avea cantitățile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm”, a menționat Ciucă pentru presa din România, transmite Nordnews.

Astfel, conform lui Ciucă, dacă acum compania rusească „Gazprom” ar opri furnizarea de gaze către Republica Moldova, va fi într-adevăr o problemă. „Noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni-Ungheni. Acoperă, dar nu necesarul. Cinci milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”, a mai spus premierul român.

Autoritățile centrale moldovenești au anunțat pe 30 septembrie că „Moldovagaz” a primit de la „Gazprom” confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8,06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri) au fost confirmate 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, livrările au fost limitate cu 30%. Ulterior, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a precizat că, în cazul în care „Gazprom” își va onora obligațiile contractuale, capacitățile necesare „Moldovagaz” pot fi asigurate prin intermediul licitațiilor zilnice. „Moldovagaz” a expediat către „Gazprom” solicitarea de a rezerva suplimentar pentru perioada 1-7 octombrie capacități zilnice suplimentare pentru ambele maluri ale Nistrului.

În același timp, luni autoritățile au anunțat că Societatea pe acțiuni Energocom a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața din România. De asemenea, Energocom a fost înregistrat pe Regional Booking Platform și poate accesa depozitele de stocare gaze din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *