Moldova

„România poate, în cel mai bun caz, să le retragă cetățenia unor astfel de comedianți”

Vasile Ernu este de părere că socialiștii din RM nu sunt de stânga și mesajele lor nu sunt credibile, Mitoș Micleușanu crede că aceștia își bat joc de oameni, iar Mihai Vakulovski caută explicații pentru bădărănia lui Dodon. Cei trei scriitori cred că România ar trebui să le retragă cetățenia deputaților PSRM. Numai Pavel Stratan nu știe ce să zică…

Mitoș Micleușanu, scriitor, București:

„Este un primitivism tipic de comportament postsovietic retardat”



Dodon a vrut să ucidă doi iepuri, dar genul ăsta de campanie dodonovistă este din Evul Mediu. Bineînțeles că ei mizează mai întâi pe oamenii disperați, superamărâți, care nici nu înțeleg pe ce lume trăiesc. Dar cum să renunțe socialiștii la cetățenie? E absurd, căci ei își fac interesele mai departe. De fapt, să vorbim despre campanii de dodonovism mincinos ar fi un fel de pleonasm. Sunt chestiuni atât de clare, atât de limpezi, încât pe oamenii care cât de cât înțeleg ce se întâmplă n-ar trebui să-i mire. După ce rușii au avut grijă să ne ocupe strategic pe toate planurile, au avut cadre suficiente la noi: oameni, politicieni și afaceriști incapabili să înțeleagă în perspectivă care vor fi consecințele trădărilor lor, RM rămâne paralizată și nu mai are credibilitate nici pentru UE.

Pe mine cel mai tare mă amuză genul de promisiuni ca cel dodonovist. Cui, dracu, îl faci? În ce context a promis el că socialiștii o să renunțe la cetățenie? Este un fel de patriotism pe dos sau un fel de aberație. Prin urmare, dodonovistul mizează pe genul de oameni care, pe de o parte, îs un fel de patrioți „promoldoveni”, dar, pe de altă parte, nu înțeleg nimic până la un anumit nivel.

Comportamentul dodonoviștilor cu cetățenie română, după ce Batrâncea a rupt harta României, e destul de logic și de înțeles. Este o dualitate perversă. Ei profită de cetățenia română, pe care o au toți oamenii, începând cu Plahotniuc și terminând cu studenții. Și atitudinea lor este un primitivism tipic de comportament postsovietic retardat. Un fel de retard parțial jucat, pentru că ei nici nu-s proști. Eu de multe ori mă întreb în ce măsură oamenii ăștia cu adevărat înțeleg ce anume joacă ei. Din punctul meu de vedere, ei îs pioni și clasa politică din RM e foarte impregnată. Cu siguranță că securitatea și rusă, și cea americană lucrează bine, iar ăștia, înțelegând că la nivel informațional există control, fiind niște firi fricoase, intră în toate horele.

Ce e de făcut? Corect ar fi să le fie retrase cetățeniile, dar să existe și o inițiativă în acest sens. Dar, totodată, chestia asta poate fi înțeleasă și ca maimuțăreală stupidă, pentru care România poate că n-are timp pur și simplu. E foarte posibil ca aceasta să fie ultima grijă pentru România. Depinde în ce tabără te situezi. Dacă ești pragmatic, poți să treci cu vederea chestiile astea, dar dacă ai un spirit de pedanterie diplomatică, lucrurile trebuie taxate și pedepsite.

S-ar putea demara o campanie și în privința condamnării lor pentru înaltă trădare, însă de la lansarea unei campanii până la atingerea unui rezultat nu e atât de ușor de ajuns. Noi pornim multe lucruri, pe care apoi le dezumflăm, pentru că iarăși ne doboară grijile zilei de mâine. Desi, în ultimă instanță, nu cred că astăzi situația e de asemenea natură, încât acuzațiile de înaltă trădare să fie demarate de la ideea unei hărți rupte. Totuși, ar fi bine ca această chestiune să fie dezbătută și în cadrul unor emisiuni, precum și să fie blocat accesul dodonoviștilor în România și cetățeniile respectivilor.

Mihai Vakulovski, scriitor, Brașov:

„Trebuie amendați şi încarcerați, dacă rămân cetăţeni români”

Nu ştiu ce ar trebui să facă autorităţile de la Bucureşti în cazul unor acţiuni extremiste precum cea a lui Batrâncea. Trebuie să întrebaţi un avocat, nu un filolog. Mai întâi un avocat din RM (bădărănia a fost comisă în Parlamentul de la Chişinău), apoi – din România (dacă nenea extremistu’ e şi cetăţean român – obligatoriu). Părerea mea e că el și cei care l-au aplaudat trebuie amendați şi încarcerați, dacă rămân cetăţeni români, sau să li se retragă cetăţenia română; în acest caz nefiind vorba de libera exprimare sau de un performance artistic, ci de un act politic, într-un loc unde se (des)fac legi şi se hotărăşte soarta ţării. Dodon a spus că „le va da la cap românilor”? Ăsta e antrenorul echipei naționale de box a RM? Dacă da şi a spus-o înaintea unei confruntări cu echipa similară a României – îl înţeleg perfect, „îşi doreşte mai mult victoria”, cum spun oamenii din fotbalul românesc.

Vasile Ernu, scriitor, București:

„Socialiștii moldoveni nu au nicio treabă cu stânga”



Opinia mea e că Dodon e destul de oportunist în tot ce face. Este o poziționare foarte clară, cu toate că eu nu înțeleg ce mari avantaje au ei de la pașaport în acest context? Doar că pot să călătorescă și, în calitate de parlamentari, să rezolve unele probleme? E un paradox, adică e lipsă totală de coerență. Atâta timp cât ei folosesc discursul ăsta foarte antiromânesc și au pașaport românesc (nu e o problemă să ai un discurs antiromânesc, nici antirusesc ș.a.m.d.), mi se pare o chestie incoerentă. Și aici este vorba despre partea morală. Fiindcă nu poți fi antirus cu cetățenie rusească sau antiromân cu cetățenie românească.

Dodon a mizat pe prostia electoratului, pentru că în RM lucrurile sunt destul de clare. Propaganda este atât de ieftină, încât lucrurile par a fi mult mai vulgare la capitolul ăsta. Oamenii vin la putere și, în două luni, ai impresia că au uitat tot ce au promis.

Faptul că românii din PSRM au aplaudat când Batrâncea a rupt harta seamănă cu un joc comico-tragic. E clar că RM nu poate face nimic în acest sens, dar nici România nu poate face nimic, deși, în cel mai bun caz, ea poate să le retragă cetățenia unor astfel de comedianți. E clar că e o presiune de propagandă ieftină, adică a rupt harta unui stat, ca ce? Înțeleg subtextul în cazul României și a relațiilor româno-moldovenești, și a discursului ăsta naționalist sau antinaționalist și, dar e absurdă situația. Pe de altă parte, faptul că, în momentul în care avem de câștigat ceva profit, uităm de discursul nostru anti, ni-l arată participarea lui Batrâncea în comisia de prietenie moldo-română. Probabil și statul român ar trebui să fie mai atent. Pot face și retrageri, numai că nu este atât de simplu. Sunt niște condiții din punct de vedere legal și legislativ. .

Mie mi se pare că socialiștii moldoveni sunt niște băieți lipsiți de scrupule. Mai ales că eu, ca om de stânga, când îi văd, spun că ei nu au nicio treabă cu stânga, deoarece conținutul lor este foarte clar. Este un tip de discurs naționalist, moldovenist, de business, dar cam puține lucruri am auzit de la ei despre conținutul a ceea ce înseamnă proiecte de stânga. Dar, mă rog, în Moldova etichetele astea nu au conținut atât de serios, la fel ca și în România.

Pavel Stratan, interpret, București:

„Dacă puteți, să-mi dați vreo întrebare legată cu muzica”



Dacă se poate să-mi dați vreo întrebare pe tema muzicii, cu plăcere vă răspund. Dar nu mă întrebați, vă rog, despre politică și de altcineva. Eu nu pot să răspund la întrebări care nu-s legate de mine. Alte întrebări aveți?

TIMPUL a lansat campania „DODON, ARATĂ CERERILE!”

Amintim că, pe 15 aprilie 2016, TIMPUL a lansat campania DODON, ARATĂ CERERILE!, prin care își propune să-l convingă pe Igor Dodon să se țină de cuvânt, după ce a promis că ne va prezenta cererile prin care deputații socialiști au renunțat la cetățenia României. Totodată, solicităm autorităților de la București să le retragă cetățenia următorilor parlamentari:

Adrian Lebedinschi 
Radu Mudreac
Corneliu Furculiță
Alla Dolință
Anatolie Labuneț
Ghenadie Mitriuc

Apărând interesele Rusiei în R. Moldova și având o atitudine batjocoritoare în raport cu România, acestora li se poate incrimina vina de înaltă trădare care, conform Codului Penal al României, înseamnă inclusiv „aservirea intereselor statului față de o putere străină”. Totodată, menționăm că în lista cetățenilor români figurează și persoane care poartă nume identice sau similare cu cele ale altor deputați socialiști, care pot fi verificate de către Ministerul Justiției de la București.

Este vorba de:

– Dodon Igor
– Neguță Andrei
– Țurcan Vladimir
– Bolea Vasile
– Sorocean Victor
– Novac Grigore
– Savva Oleg
– Batrîncea Vladimir

Cititorii care susțin această campanie pot adresa scrisori în acest sens lui Igor Dodon sau Guvernului de la București, care vor fi publicate în TIMPUL.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *