Externe

România, pregătită de Schengen?

Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) a monitorizat timp de şase luni (aprilie-septembrie 2010) activitatea autorităţilor în procesul de pregătire a României pentru aderarea la spaţiul Schengen în 2011. Raportul CRPE întitulat „Pregătiţi pentru Schengen? Absolvenţi cu indulgenţă” arată că patru din cele 31 de criterii de îndeplinit pentru aderare nu vor implementate până la termenul limită.

Dacă spaţiul Schengen se va extinde în România, acesta va avea al doilea ca lungime hotar extern (2,070 km), iar punctele de trecere a graniţei din Ucraina şi Republica Moldova vor fi „cele mai dificile”, având în vedere cazurile numeroase de migraţia ilegală şi contrabandă. Pe de altă parte, vor dispărea punctele de control dintre Ungaria, România şi Bulgaria.

Potrivit raportului, este întârziată pregătirea aeroporturilor române internaţionale, unde trebuie să existe terminale separate pentru destinaţii în statele Schengen şi non-Schengen. De asemenea toate sectoarele de poliţie trebuie să fie conectate la Sistemul Informaţional Schengen (SIS), dar, pînă acum, doar sectoarele de poliţie din oraşele mari s-au conectat.

„Timp de doi-trei ani nu s-a făcut nimic”, afirmă Ciprian Ciucu, autorul raportului. El a mai adăugat că abia recent guvernanţii şi-au manifestat angajamentul pentru îndeplinirea criteriilor.

Unul din oponenţii externi ai aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este Franţa. În septembrie, ministrul de externe Pierre Lelouche a explicat la Bruxelles că din moment ce nu sunt puse la punct toate condiţiile mecanismul de control, unele lucruri nu sunt realizabile, cum ar securitatea hotarelor externe ale Uniunii Europene.

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *