Actualitate

România, printre cele mai influete ţări în instituţiile europene

Un raport realizat de think tank-ul independent VoteWatch.eu a folosit un algoritm care ia în calcul, printre altele, felul în care sunt atribuite poziţiile importante în blocul european, relatează Daily Express.

Când acest algoritm a fost folosit pentru a calcula influenţa bazată pe punctele totale acumulate, Regatul Unit a fost la egalitate cu România, Franţa, Spania şi Polonia, depăşite doar de Germania şi Italia, care sunt de departe cele mai puternice ţări din UE, având influenţă incredibilă asupra celorlalte state.

"Germania şi Italia par să exercite cel mai ridicat nivel de influenţă în Parlamentul European, mai mult decât alte ţări mari, precum Franţa, Marea Britanie şi Spania. Acest lucru se explică în principal prin faptul că Germania are cea mai numeroasă delegaţie în cel mai mare grup politic, PPE, în timp ce Italia are în grupul social-democraţilor, ceea ce le conferă un avantaj competitiv la alocarea poziţiilor cheie", se arată în raport.

Statele central-europene, cele baltice şi câteva dintre cele sudice au semnificativ mai puţină influenţă.

În schimb, atunci când aceste statistici sunt calculate astfel încât dimensiunea populaţiei să nu afecteze clasamentul, rezultatul este şi mai dezamăgitor pentru Regatul Unit. În acest scenariu, ţară este depăşită de 16 state membre, inclusiv România şi Bulgaria, fiind la egalitate cu altele, printre care Franţa, şi având mai multă putere doar decât Danemarca, Grecia şi Cipru.

"Acest studiu este un instantaneu al situaţiei din vara anului 2016. Dinamică influenţei în instituţiile UE se schimbă continuu şi depinde de evoutiile politice sau economice de pe continent. Spre exemplu, impactul Brexit-ului încă nu este evaluat în întregime", se mai arată în raport. 

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *