ActualitateExterne

România, printre primii care s-ar implica în războiul din Ucraina

În aprecierea unei importante publicaţii elveţiene, în afară de Franţa, România, şi Polonia s-ar implica printre primii în războiul din Ucraina.

Un important cotidian elveţian a atras atenţia asupra pericolului de escaladare a războiului. În cotidianul Neue Zürcher Zeitung autorul materialului a schiţat diferite scenarii pentru eventualitatea unei extinderi a conflictului actual şi asupra celorlalte ţări europene. Această situaţie s-ar putea crea în cazul în care preşedintele francez Emmanuel Macron va trimite soldaţi în Ucraina, notează Rador Radio România.

Prima posibilitate constă în desfăşurarea unui contingent în partea nordică a Kievului, situaţia în care unităţile AFU s-ar muta pe frontul estic şi cel sudic. O a doua variantă posibilă ar putea fi ca forţele Parisului să apară în Zaporijie ca rezervă şi să încerce împiedicarea pătrunderii forţelor ruse.

Potrivit cotidianului elveţian, la misiune ar mai lua parte Polonia şi România, iar Republica Moldova ar putea fi folosită drept bază.

Europenii care nu sunt de acord cu acest plan se tem că Vladimir Putin îşi va respecta promisiunea şi va declanşa cel de-al treilea război mondial. Mai ales că preşedintele rus a atenţionat Occidentul în repetate rânduri că în cazul în care va trimite soldaţi în Ucraina, acest gest ar însemna acelaşi lucru.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. In sfarsit ai produs si tu o stire, printre atatea chifle aruncate in Timpul !
    Numai ca aceasta cualitie nu poate avea loc fara SUA, care nu este mentionata. Stirea apare aici pt a speria un pic Rusia si a-i testa reactia. Astfel de “evenimente” nu se lanseaza in presa cu surle si trambite. Evghenia si Dodon, bagati la cap !

  2. Bașcana Evghenia Guțul a revenit la Moscova, la o lună de la ultima vizită. A fost însoțită de președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov și au semnat cu o bancă rusească un acord pentru ca găgăuzii să-și poată deschide, de la distanță, conturi în Rusia. Kremlinul ar încerca să folosească actori pro-ruși din Moldova pentru a justifica operațiuni hibride împotriva Moldovei”, arata Institutului pentru Studiul Războiului.
    Sa isi deschida gagauzii mii si mii de conturi bancare in Rusia, e treaba lor ce fac. Dar din ce bani vor plati in acele conturi ? Evghenia asta e cam proasta si ii trage pe gagauzi ca musca. Si nici nu pricepe ca vantul bate din Vest si banii tot de acolo vin sau nu vin (banii UE), Cu asemenea bascani s-ar putea sa va sara banii si sa ramaneti doar cu conturile la bancile rusesti, dar conturi goale, d-na Evghenia, care ti-e sila sa inveti limba romana la 40 de ani.

    1. Model Donbas vrea sa-l urmeze si bascana Gagauziei, Evghenia Gutul, care a declarat ca imediat ce Chisinaul se uneste cu Romania, ea declara Gagauzia independenta si…. ce model urmeaza ?…… exact ca in Dombas, va cere ajutorul Rusiei… care ghici ce va face…. i-l va oferi. Transnistria deja si-a declarat independenta si a si trimis la Moscova cererea de alipire la Rusia, care momentan Putin nu a semnat-o, desi o are in sertar, dar asteapta ca intai sa termine cu Ucraina, ca sa se poata ocupa pendelete de urmatoarea problema. Desi a facut declaratie prin gurile lui Lavrov si Pescov ca Rusia nu va invada vreo tara NATO…. ghici ce ?…. Rep. Moldova nu e in NATO (ca tot se vor fraierii de moldoveni independenti), deci imediat Putin va semna decretul, la fel ca in cazul Donbasului, pt Transnistria si Gagauzia. Precedentul tocmai ce spuneai ca exista. Aviz prostilor !…. mai ales moldovenilor (vezi D-ne independenti).

  3. Un pluton de militari moldoveni participă în perioada 8-12 aprilie la exercițiul multinațional „Sea Shield 2024” desfășurat în România. Militarii moldoveni execută ,,doar trageri de luptă alături de militarii români la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Babadag”. ,,Scopul exercițiului este creșterea nivelului de interoperabilitate, sincronizarea procedurilor operaționale între militarii din diferite state și dezvoltarea capabilităţilor pentru executarea misiunilor”, informează autoritățile de la Chisinau. La exercițiul multinațional „Sea Shield 24” participă militari din Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și Statele Unite ale Americii.

  4. – Discuțiile cu oficialii ruși nu mai sunt în interesul Franței, a declarat de ministrul afacerilor Externe, Stephane Séjourné. “Astăzi nu este în interesul nostru să vorbim cu oficialii ruși, deoarece comunicatele care apar și rapoartele care sunt făcute sunt minciuni”, “Și, în primul rând, va fi necesar să vedem evoluția evenimentelor pe frontul militar din Ucraina. Până acum, nu este cazul”, a declarat Stephane Séjourné pt Le Monde.
    – Bloomberg, 8 apr: Elveția își propune să găzduiască un summit global de pace privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei la mijlocul lunii iunie, cu 80-100 de țări invitate să participe, care să discute formula de pace în 10 puncte a Kievului și să creeze un document comun despre ceea ce trebuie făcut pentru a restabili suveranitatea Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *