Actualitate

România reacționează la harta lui Medvedev în care deține teritorii ale Ucrainei: Respingem ferm demersul

Joi, 28 iulie, ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a respins ”ferm” demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o reţea de socializare ”o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României şi altor state vecine Ucrainei”.

Astfel, potrivit unui comunicat al MAE, ”astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei”.

„Astfel de aşa-zise ‘propuneri’ şi ‘analize’ care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a transmis MAE, scrie Agerpres.

Ministerul a reafirmat sprijinul ”deplin” al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi a reiterat condamnarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei.

„România este şi va rămâne un partener al Ucrainei şi reconfirmă susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esenţă un proiect de promovare şi consolidare a păcii în Europa, cât şi a determinării poporului ucrainean de a-şi asuma plenar principiile şi valorile spaţiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internaţional”, a mai subliniat MAE.

Vă amintim că fostul președinte de țară, Dmitri Medvedev, a publicat pe contul său din Telegram o hartă a Europei, unde cea mai mare parte a Ucrainei aparţine altor state, a relatat publicaţia rusă Vedomosti.

În postarea sa, acesta susţine că ar exista analişti occidentali – fără a-i nominaliza – care ar vedea în acest fel viitorul stat ucrainean, notează sursa citată.

Pe una din hărţile publicate de fostul preşedinte rus, şapte regiuni ucrainene sunt trecute la Polonia, una la Ungaria, două la România şi 13 regiuni plus Peninsula Crimeea la Rusia.

Astfel, Ucraina ar rămâne doar cu regiunea Kiev, conform hărţii publicate de Medvedev în ziua în care Ucraina sărbătoreşte, pentru prima oară, Ziua Statalităţii.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


comentarii

 1. Frumos, un răspuns ferm și plin de demnitate! În momente din astea, sunt mândru de țara și poporul meu! După cum e încondeiat pe harta asta dementă, Republica Moldova, cu ai ei ”răzeși” țicniți, tot conservă rusească trebuie să rămână. Să le rămână-n gât!

 2. Nu cred, că este adecvat de reacționat la debilismul acestui ”zero”, căci va crede că el e un ”mare” strateg. Cînd răscolești rahatul miroase rău!

  1. este insa un semnal puternic pentru Ucraina din partea Romaniei.
   Rusia intinde o cursa Romaniei: doreste sa-i creeze un duman pe est si un altul sa-l activeze la vest, cu speranta ca si la sud va putea tulbura apele intr-un viitor.
   Viziunea Romaniei este simpla: putem dainui printre vecini prieteni – o viziune opusa celei practicate de Rusia.

 3. Cam exact ce este pământ românesc lipsește de pe acolo (zona RM). Nu cred că rușii vor relua RM curând (exceptând cred nistrenii) dar cu siguranță nu vor lăsa la infinit RO să se hotărască! Aburelile cu UE și chestii aidoma despre RM și povești cu zmei și Ilene Cosânzene nu vor fi lăsate pe așteptare prea mult în programul pe repede înainte al Rusiei din ce vede! Asta îi bine să se înțeleagă și pe la București și pe la Bruxelles nu numai la Chișinău!

 4. rep. moldova este cea mai nedreptățită, că nu capătă nimic.
  cu toate acestea,este posibil să primească și rep. moldova ceva, anume bugeacul și apoi tot teritoriul pănă la urali, moscova cu kremlin cu tot și siberia până la kamceatka.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.