ROMÂNIA

România și-a cerut scuze pentru ambasadorul său care i-a comparat pe africani cu maimuțele

România și-a rechemat ambasadorul din Kenia și și-a cerut scuze după ce acesta i-a comparat pe africani cu maimuțele.

Dragoș Țigău a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri la clădirea ONU din capitala keniană Nairobi, pe 26 aprilie.

Țigău a spus că “un grup de africani ni s-a alăturat” când a văzut o maimuță în fața ferestrei.

Comportamentul ambasadorului a fost raportat pentru prima dată joi de purtătorul de cuvânt al Ministerului kenian de Externe, Kamau Macharia.

În tweet-ul său, Macharia a scris că a fost “șocat și indignat” de incident și a susținut că au existat încercări de a mușamaliza comportamentul lui Tigau.

Vineri, diplomații africani au cerut scuze publice, potrivit ziarului kenyan Standard, insistând că scuzele private nu sunt suficiente.

România a anunțat sâmbătă că a fost informată despre incident și că a început “procedurile de rechemare a ambasadorului său”.

“Regretăm profund această situație și ne cerem scuze tuturor celor afectați”, a declarat Ministerul român de Externe într-un comunicat.

“Orice comportament sau comentarii de natură rasistă sunt total inacceptabile”, a adăugat ministerul, exprimându-și speranța că acest lucru nu va afecta legăturile României cu țările africane.

România se angajează în principal cu țările africane prin apartenența sa la Uniunea Europeană, dar are acorduri comerciale bilaterale, în special cu Egiptul.

Presa românească a criticat comportamentul acestuia și spune că nu este prima dată când țara sa este stânjenită de insulte din partea unor diplomați.

În 2014, ambasadorul României în Armenia a fost rechemat după ce a făcut glume antisemite despre șefii evrei și a pus la îndoială moralitatea relațiilor între persoane de același sex.

În anul următor, Bucureștiul și-a cerut scuze după ce invitațiile la o recepție la ambasada sa din Paris au inclus din greșeală descrieri deloc măgulitoare ale unor invitați – descriindu-i, printre altele, ca fiind “dezgustători” și “indezirabili”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *