UE / Nato

România și SUA vor susține producătorii moldoveni de struguri de masă rezistenți la boli și dăunători

Documentul vine în susținerea proiectului „Creșterea competitivității sectorului viticol (struguri de masă) prin introducerea soiurilor apirene și culturii pe tulpină înaltă”.

Ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurcă, a declarat că „acest proiect este un prim pas în punerea în practică a Acordului de înțelegere încheiat între Guvernul SUA și al României, semnat la 25 mai curent, care prevede asigurarea eficienței și durabilității programelor de asistență pentru dezvoltarea statelor din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, inclusiv R. Moldova”.

„Proiectul lansat astăzi are drept scop oferirea accesului producătorilor agricoli la soiurile de struguri de masă apirene de calitate, rezistente la boli și dăunători. Prin aceste acțiuni se va dezvolta cultivarea strugurilor pe tulpină înaltă de tip „pergola”, care asigură boabe și ciorchini mai mari, comparativ cu sistemul „cordon”, folosit tradițional în R. Moldova. De asemenea, cultivatorii de struguri vor avea posibilitatea să dezvolte parteneriate durabile cu Institutul Științifico-Practic pentru Horticultură și Tehnologii Alimentară din Chișinău”, a precizat Lazurcă.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, James D. Pettit, a menționat că scopul acestui program este de a susține și dezvolta politicile de îmbunătățire a sectorului vitivinicol de la noi din țară.

„Din anul 2005 avem o conlucrare foarte strânsă cu producătorii autohtoni de viță de vie, iar rezultatele înregistrate la capitolul dezvoltării politicilor din sectorul viticol demonstrează că fermierii moldoveni introduc tot mai mult noile metode de întreținere a acestei culturi. Ne bucură faptul că tot mai mulți vinificatori se unesc sub unicul brand de țară „Wine of Moldova”, lansat cu suportul nostru”, a spus Pettit.

De acest proiect vor beneficia cei 3000 de producători comerciali de struguri de masă din țară, cele 15 pepiniere viticole, precum și Institutul Științifico-Practic pentru Horticultură și Tehnologii Alimentare din Chișinău. Bugetul total al proiectului constituie 215 mii de euro, dintre care 85 de mii euro vor fi oferiți de Guvernul României, iar restul va fi contribuție proprie a beneficiarului.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *