Ultima oră

Românii din Serbia au consiliu național pentru protejarea și conservarea identității naționale

Președintele Consiliului Național al Minorității Naționale Române (CNMNR) din Serbia, Daniel Petrovici, a declarat pentru AGERPRES că prin cele patru departamente alese — cultură, învățământ, informații și uzul limbii române — românii au posibilitatea să acționeze pentru stoparea deznaționalizării, mai ales în regiunile istorice Timoc, Morava și sudul Dunării, pentru dezvoltarea și continuarea învățământului oficial în limba română, pentru promovarea programelor culturale necesare conservării ființei naționale.

"Cu majoritate de voturi am ales și Consiliul Executiv al CNMNR, al cărui președinte a fost desemnat Ion Cizmaș. De asemenea, am hotărât înființarea unor birouri teritoriale în Zaicear, Torac, Vârșeț, Uzdin și Zrenianin. S-a ajuns la concluzia ca în Cladova și Brestovăț această structură să nu se organizeze", a precizat Petrovici.

El a mai arătat că membrii CNMNR au adoptat și statutul, care a fost formulat conform legilor sârbești și noilor reglementări guvernamentale în baza cărora acesta va funcționa în următorii patru ani.

"În cadrul consiliului s-a aprobat cofinanțarea Casei de Presă și Editură Libertatea, a unui ansamblu și a altor entități care vor participa prin activitățile lor la protejarea culturii și spiritualității românești și la asigurarea asistenței juridice a fiecărui etnic român și a dreptului de a-și urma idealurile strămoșești’, a afirmat Petrovici.

CNMNR din Serbia va primi fonduri pentru susținerea tuturor priorităților și obiectivelor stabilite în statut atât de la bugetul de stat al țării, cât și de la cel al Provinciei Autonome Voivodina. 

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *