Ucraina

Românii din Ucraina îi cer lui Zelenski să renunțe la sintagma sovietică „limba moldovenească”

Românii din Ucraina îi cer lui Volodimir Zelenski și autorităților de la Kiev să renunțe la sintagma „limbă moldovenească” și să introducă „limba română” drept termen oficial. Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) a înaintat președintelui țării vecine, premierului și ministrului Educației, scrie Realitatea.md.

Comunitate face referire la decizia Chișinăului, care a eliminat termenul de „limbă moldovenească” din legislație, transmite Agenția de presă de la Cernăuți. Românii amintesc și despre numeroasele solicitări privind soluționarea definitivă a problemei legată de predarea în „limba moldoveneasca” în locul limbii române în instituțiile de învățământ din regiunea Odesa.

„Ne adresăm cu următoarele solicitări către toate organele puterii de stat competente și către înalții demnitari de stat ai Ucrainei să recunoască identitatea așa-zisei limbi „moldovenești” pe teritoriul Ucrainei cu limba română și să renunțe oficial la folosirea sintagmei sovietice, staliniste, ruso-imperiale de „limbă moldovenească” la nivel de stat și în spațiul public al Ucrainei în semn de respect pentru denumirea științifică oficială a limbii române ca limbă maternă a peste 400.000 de cetățeni ai Ucrainei”, se arată în mesaj.

Conform comunității, „limba moldovenească” este recunoscută doar în Ucraina și în Transnistria, fiind o „creație a Kremlinului”. Membrii sugerează că asemenea asocieri nu i se potrivesc Kievului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. O oportunitate nesperata pe care infocatii sustinatori ai natiunii si limbii moldovenesti ar trebui sa o studieze: unirea cu Ucraina. Astfel s-ar realiza si visul Ucrainei de la 1918 si ar disparea si amenintarile cu intoarcerea jandarmului si fascistului roman. Bonus, poate chiar revenirea la alfabetul chirilic. (sic)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *