Editorial

Românii sunt țigani

O găsim reluată sub diverse forme în zeci de volume și sute de articole de propagandă moldovenizatoare. Cu viclenia simplă specifică jivinelor, autorii de care vă spun strecoară această idee cu orice prilej, în orice producție scrisă. Parcă ar fi vorba de un ordin de undeva de sus, de foarte de sus: când vine vorba de diferențele dintre români și moldoveni să nu uitați să spuneți că românii sunt țigani. Cu dibăcia lor de condeieri antrenați la secția de propagandă a PCUS, meseriașii de care vă vorbesc au grijă să se poziționeze corect din punct de vedere politic: ei nu ar fi rasiști, dar totuși, românii sunt țigani.

În primul rând, trebuie spus că însuși contextul și raționamentul în care este făcută afirmația „românii sunt țigani” este unul profund rasist. Misiunea moldovenizatorilor este să creeze și să inducă cât mai multe diferențe între românii de pe cele două maluri ale Prutului. Iar substratul neexprimat este că țiganii ar fi cumva, într-un mod neprecizat, inferiori – și prin urmare, dacă toți românii sunt țigani, ce moldovean întreg la cap ar mai vrea să fie român?

O uriașă producție literară și cinematografică din perioada sovietică transmite subliminal mesajul inferiorității țiganilor. Nu este vorba de stilul brutal și violent al rasismului de factură nazistă care măsura craniile pentru a stabili ce rasă este superioară (deși am auzit recent că această tradiție a unor concluzii așa- zis științifice bazate pe măsurători ale degetelor este cât se poate de vie printre unii antropologi ruși contemporani). Producția sovietică referitoare la țigani este subtilă: țiganii sunt prezentați ca un model de alteritate, țiganii din cultura rusă contemporană constituie modelul „străinului", cel care vine de departe și nu știm unde se duce. Iar dacă se stabilește totuși undeva, atunci nu respectă regulile locului. Ca de obicei, diavolul se ascunde în detalii și în fiecare imagine a țiganilor din spațiul sovietic sau postsovietic apare și câte o mică ilegalitate, un mărunt furtișag sau o minimă înșelătorie. În orice caz, preumblătorii meschini și străini nu se pot compara cu abisalul suflet rus – chiar și în varianta lui sovietică.

Paradoxal, acest rasism mascat își permite să îi acuze tot pe români. Într-adevăr, în România trăiesc cele mai multe persoane care s-au declarat etnici țigani – însă acest lucru este cea mai vie dovadă a toleranței de care au dat dovadă românii vreme de sute de ani. Nu are rost să extindem discuția aici amintind de edictele dure din Imperiul German, Imperiul Habsburgic sau chiar Imperiul Țarist care aveau ca țintă eliminarea țiganilor din societate. Șmecherii moldovenizatori cunosc foarte bine diferența dintre cetățenie și etnie, însă aceasta nu este prima confuzie pe care o întrețin în mod intenționat – așa au învățat ei la secția de agitație-propagandă că se face. Luăm o jumătate de adevăr și o învelim în jumătăți de minciună, astfel încât să nu mai înțeleagă nimeni nimic. Toți românii sunt țigani – care sunt moldovenii care mai vor să fie români? Acesta este raționamentul profund rasist care este combinat permanent cu cât mai multe știri despre aventurile recente ale țiganilor din Uniunea Europeană. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *