Opinii și Editoriale

Românii trebuie să-și accepte istoria în totalitate

Un cunoscător al artei va observa și un omagiu frumos adus fondatorilor mișcării Dada, Tristan Tzara și, în special, Marcel Iancu. Însă acest documentar, construit în forma unui colaj Dada, deschide cu mult mai multe dimensiuni decât ar părea la prima vedere. Una dintre aceste dimensiuni este foarte importantă, de asta cred că acest film ar trebui difuzat la toate televiziunile din România și Republica Moldova.

Filmul ne reamintește de unul dintre cele mai rușinoase momente din istoria României – pogromul evreilor din Iași, din iunie 1941. E un moment pe care mulți dintre conaționalii noștri îl trec cu vederea, motivând că așa au fost vremurile, iar românii n-au nici o vină. În condițiile în care tendințele rasiste și antisemite mai există și astăzi în societatea românească, cred că acest film este unul foarte necesar pentru toată lumea. Ca să nu repetăm greșelile din trecut, trebuie să le cunoaștem și să le acceptăm. Ca să nu fii xenofob, trebuie să-ți reamintești câte victime a făcut xenofobia în țara ta.

Râdem de Putin care resuscitează imaginea lui Stalin, transformându-l într-un sfânt, însă nu suntem cu nimic mai buni decât putiniștii atunci când încercăm să curățim imaginea fasciștilor români. Să ne învățăm istoria pe deplin. Și să nu încurcăm naționalismul (care înseamnă dragostea de țară), cu nazismul (ura față de toți străinii).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *