CSI / Rusia

Rudele victimelor accidentului MH17: ”Putin, fii bărbat și recunoaște!”

Gabriel van den Brink, profesor de Ştiinţe Politice la Universitatea din Tilburg, care a pierdut în accidentul MH un coleg şi prieten apropiat, într-o conversaţie cu corespondentul „Novaia Gazeta” şi-a exprimat speranţa că Moscova va fi chemată la răspundere după ce numele autorilor vor fi făcute publice. „Desigur, foarte, foarte mulţi olandezi au fost înclinaţi după dezastru să dea vină pe Rusia. Şi continuă să dea vină. Dar noi putem să greşim, de aceea trebuie să aşteptăm până când anchetatorii ne vor da numele vinovaţilor – .. Cei care au apăsat pe buton, cei care au dat ordinul, cei care au ascuns şi încă mai ascund adevărul „- a declarat Gabriel van den Brink.

Potrivit profesorulului, guvernul olandez este acum „forţat să găsească un echilbru între interesele cercurilor de afaceri, care nu vor să strice relaţiile cu Rusia şi interesele societăţii olandeze, care cere tragerea la răspundere a Moscovei”. „Aşa că guvernul nostru este acum prins la mijloc, dar, cu toate acestea, am încredere în el şi noi ştim că, mai devreme sau mai târziu, cei responsabili vor fi identificaţi şi deferiţi justiţiei” – afirmă Van Den Brink.

”Comandantul suprem Vladimir Putin este cel responsabil”

Hans de Borst, tatăl pasagerei în vârstă de 17 ani care a murit în urmă accidentului MH17, susţine că pentru rudele victimelor nu a fost o surpriză faptul că lansarea rachetei Buk a fost realizată de separatişti, „dar faptul că rachetă era adusă din Rusia deschide o perspectiva cu totul nouă pentru anchetă penală..

„Desigur, cred că aceşti oameni nu au vrut să tragă într-un avion civil, iar Kremlinul nu le-a dat ordinul acesta, de aceea astăzi s-a spus că anchetatorii nu au de susţinut acuzaţii la adresa Rusiei. În acelaşi timp, înţelegem că comandantul suprem, Vladimir Putin, este responsabil pentru că armele din ţară să au ajuns în Ucraina şi au ucis rudele şi prietenii noştri „, – a spus De Borst

El consideră că cei responsabili de accident se ascund în Rusia. Potrivit lui, guvernul rus nu ar trebui să-i ascundă acum, „când toată lumea ştie unde duce urmă”. În plus, Olanda are posibilitatea de a influenţă Moscova să-i predea pe cei vinovaţi, spune tatăl victimei. „Multe rude deja cer schimbări în relaţiile noastre oficiale cu Rusia, şi eu vreau acelaşi lucru. Cel puţin trebuie să-l retragem pe ambasadorul nostru de la Moscova. Asta nu ne va aduce mai aproape de extrădarea autorilor, dar îi va arată Kremlinului cât de hotărâţi suntem”- a precizat De Borst.

„Putin – fii bărbat şi recunoaşte!”

Pete Plyug (membru în consiliul coordonator al rudelor victimelor MH17, care a pierdut un frate şi pe soţia să) este profund indignat de faptul că Rusia abai după doi ani de la accident a trimis datele radarelor, care susţin că ”nicio rachetă nu a fost lansată de pe teritoriul separatiştilor”.

„Unde aţi fost toţi aceşti doi ani cu radarul vostru? (…) Pare o bătaie de joc. Cum să dansezi pe mormintele oamenilor. La naiba, pentru acest lucru ar trebui să le fie ruşine! Ce vor să obţină cu acest lucru? Doresc iar să distragă atenţia publicului?!” – spune revoltat Pete, citat de „Novaia Gazeta”.

El consideră că partea rusă ar trebui să fie trasă la răspundere pentru implicarea în prăbuşirea avionului din Malaezia. „Nu, eu nu dau vină pe întreagă Rusie, pe oamenii simpli. Dar ei au lideri, există executanţii, cu ei ar trebui să începem, aşa ar trebui să înceapă cooperarea. Dacă au făcut-o oamenii tăi, atunci fii bărbat şi recunoaşte: „Da, au fost ai noştri!”- insistă Pete Plyug.

În acelaşi timp Robbie Ulers, care a pierdut în accident o nepoata, nu crede că autorităţile ruse sunt implicate în tragedie. „La urmă urmei, nici preşedintele şi nici ministrul nu au dat ordinul să le facă cadou acel Buk băieţilor din DNR. Cred că livrarea a fost rezolvată la un nivel inferior – unii comandanţi militari au decis şi au transmis” – a spus Ulers.

Cu toate acestea, el consideră că guvernul rus ar trebui să facă tot posibilul pentru a furniza datele solicitate grupului internaţional de investigaţie şi să-i predea pe cei care se află în spatele doborârii MH17.

„Rusia are acum oportunitatea să schimbe această pagină întunecată din istoria să. Aş dori să văd că face acest gest puternic din propria voinţă…”, menţionează Ulers. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *