Ruptura dintre Voronin și Tkaciuk, tot mai vizibilă. Voronin face de râs ”revoluţia de catifea”
”Ziua de astăzi este începutul unirii acestor (pauză) ăăăăă tuturor, tuturor, tuturor. De aceea eu, de ceea, eu (pauză) da, o să plec îîî până când aici, până când aici…”. Cam aşa a sunat discursul liderului comuniştilor moldoveni, pe care puteţi să-l urmăriţi integral aici.
De altfel, Voronin a participat astăzi pentru prima dată la o acţiune de protest a comuniştilor, care anunţau cu fală încă săptămâna trecută că încep ”revoluţia de catifea”. Revoluţie, care de fapt nu a adunat decât câteva zeci de participanţi la acţiunile răzleţe de protest organizate pe parcursul acestei săptămâni.
Comportamentul lui Voronin, inclusiv prestaţia sa de astăzi denotă ca acesta nu este adeptul acestor acţiuni care i-au fost impuse, cel mai probabil, de fosta sa ”eminenţă cenuşie”, Mark Tkaciuk.
De alfel, de mai mult timp se vehiculează despre existenţa unor divergenţe între cei doi şi împărţirea taberei comuniste în două, dintre care una condusă de aşa-numiţii ”talibani” în frunte cu Tkaciuk, Petrenco şi ”boxerul Muntean”. Aceşti adepţi ai lui Che Guevara sunt cunoscuţi pentru viziunile şi acţiunile lor radicale, care nu coincid cu viziunilor membrilor vechi ai PCRM, care au fondat această formaţiune.
Acţiunile radicale ale PCRM devin tot mai vizibile, dovadă fiind şi anunţul făcut ieri de Grigore Petrenco, precum că aleşii locali ai PCRM care au votat pentru optimizarea şcolilor vor fi excluşi din partid. Este greu de presupus că asemenea acţiuni pot fi susţinute de Voronin, care îşi dă seama că astfel formaţiunea îşi distruge organizaţiile locale şi, respectiv, îşi pierde alegătorii.
Probabil că radicalii din PCRM din această cauză şi încearcă ”revoluţia” şi organizarea alegerilor anticipate pentru că până la scrutinul ordinar nu sunt siguri că vor reuşi să menţină omogenitatea partidului. Să nu uităm că în mai puţin de trei ani, PCRM a pierdut 8 deputaţi, adică 20% din întreaga fracţiune şi nu este exclus că şi alţii vor urma calea foştilor colegi
În această situaţie, nu este exclus că la următoarele alegeri vom avea pe listele electorale Partidul Comuniştilor şi un Partid Comunist Reformator, spre exemplu. Rămâne de văzut la ce pagină vor rupe cartea de pe sigla PCRM şi cum vor împărţi secera şi ciocanul.
Sursa: infomoldova.net
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!