CSI / RusiaExterne

Ruși arestați în Polonia: „Ne exprimăm protestul nostru ferm faţă de Varşovia. Cerem ca Rusia să primească imediat explicaţii”

Rusia a ”protestat vehement”, vineri, 30 iunie, faţă de arestarea a 14 cetăţeni ruşi în Polonia, acuzaţi de participare la o ”reţea de spionaj”, printre care şi un jucător de hochei, caz pentru care Moscova a cerut ”explicaţii”, potrivit News.ro.

”Ne exprimăm protestul nostru ferm faţă de Varşovia. Cerem ca Rusia să primească imediat explicaţii complete”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţiile de presă TASS şi Ria Novosti.

Jucătorul unei echipe poloneze de hochei din prima divizie a fost luat în custodie în regiunea Silezia din sudul Poloniei, au precizat procurorii într-un comunicat. Numele jucătorului şi al echipei sale nu au fost date publicităţii. Procurorii au declarat că sportivul a ajuns în Polonia în octombrie 2021.

”Spionii ruşi cad unul după altul!”, a scris pe pagina sa de Twitter, ministrul Justiţiei, Zbigniew Ziobro.

”Un spion care a acţionat sub acoperirea calităţii de sportiv a fost prins. Rusul era un jucător al unui club din prima divizie”.

Astfel, potrivit procurorilor, acesta a desfăşurat activităţi care au inclus identificarea infrastructurii critice, pentru care a primit bani. De asemenea, acesta va fi menţinut în arest preventiv şi ar putea fi condamnat la până la 10 ani de închisoare.

Ambasada Rusiei la Varşovia a precizat prin e-mail că ”nu comentează astfel de subiecte”.

În luna martie, Polonia a declarat că a destructurat o reţea de spionaj rusesc care opera în ţară şi a reţinut 9 persoane despre care a afirmat că pregăteau acte de sabotaj şi monitorizau rutele feroviare către Ucraina.

Apoi, în luna aprilie, Polonia a declarat că a introdus o zonă de excludere temporară de 200 de metri în jurul terminalului său de gaz natural lichefiat (GNL) Swinoujscie, invocând preocupări legate de spionajul rusesc, potrivit sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. A’nceput de ieri sa cada cate-un prost….!
    Acum a stat,
    Rusii s-au mai rasfirat in Belarus
    Dar stau gramada la un sfat
    Ce sa faca , ce sa faca ?
    Sa mai fure cate-un .zlot
    Sa bea votka din compot
    Sau sa dea veste la tzar
    C-au pierdut un gainar !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *