CSI / Rusia

Rusia a amendat în premieră WhatsApp din cauza mesajelor trimise de utilizatori

O instanță rusă a amendat joi, 1 iunie, în premieră WhatsApp, aceasta fiind sancționată cu 3 milioane de ruble (37.080 de dolari) fiindcă nu a șters conținut interzis în Rusia, relatează Reuters și Hotnews.

Deși Meta, compania lui Mark Zuckerberg care deține și WhatsApp, a fost declarată organizație „extremistă” și interzisă în Rusia anul trecut, aplicația de mesagerie nu s-a confruntat până acum cu penalități din partea autorităților ruse pentru refuzul de a șterge conținut pe care îl consideră interzis.

Alte servicii ale Meta precum Facebook și Instagram, care au fost interzise de Rusia după declanșarea „operațiunii militare speciale” anul trecut, au fost amendate în Rusia din cauza conținutului postat de utilizatori, la fel ca alte companii precum Twitter și Google.

Însă autoritățile ruse amendaseră anterior WhatsApp din cauza refuzului companiei de a respecta legii rusești care prevede stocarea datelor utilizatorilor ruși pe servere găzduite în țara condusă de Vladimir Putin.

Agenția de presă RIA Novosti a relatat că amenda primită acum din cauza conținutului de pe WhatsApp a avut de-a face cu refuzul de a șterge informații despre Lyrica, un medicament analgezic și antiepileptic a cărui producție și distribuire este interzisă în Rusia.

Moscova a amendat și luat alte măsuri împotriva companiilor din Big Tech de ani de zile în contextul în care președintele Vladimir Putin visează la un „internet suveran”, însă acestea au cunoscut o escaladare dramatică după declanșarea războiului din Ucraina.

Aplicația WhatsApp este foarte populară în Rusia, la fel ca aplicația de mesagerie Telegram, dezvoltată de compania antreprenorului rus Pavel Durov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *