CSI / RusiaExterne

Rusia a luat decizia oficială de a ieși din Consiliul Statelor de la Marea Baltică, după ce Suedia și Finlanda au decis intrarea în NATO

Rusia a luat decizia oficială de a ieși din Consiliul Statelor de la Marea Baltică, anunță MAE rus, conform agenției de presă TASS. Astfel, decizia a venit la câteva ore după ce Suedia a semnat cererea oficială de aderare la NATO. 

„Drept răspuns la acțiunile dușmănoase, ministrul afacerilor Extrene, Serghei Lavrov, a trimis un mesaj miniștrilor țărilor Consiliului Statelor de la Marea Baltică, Înaltului Reprezentant al UE Pentru Afaceri Externe și altor organizații în care anunță decizia. De asemenea, am luat decizia de a părăsi și Conferința Parlamentară de la Marea Baltică”, a anunțat Serghei Lavrov, ministrul rus de externe .

Diplomația rusă își motivează decizia prin faptul că situația din Consiliu a „degenerat irecuperabil”. De asemenea, MAE rus mai acuză țările membre că acestea „au refuzat un dialog cu drepturi egale”.

De asemenea, Lavrov își mai motivează decizia și prin faptul că țările membre ale Consiliului  „au luat decizii discriminatorii și ilegale, încălcând, regulile consensului”.  

Totuși, în comunicatul oficial de la Moscova nu se spune nimic despre faptul că Rusia era suspendată din Consiliu încă de pe data de 5 martie. Atunci, statele membre ale Consiliului a decis, împreună cu UE, să suspende Rusia, din cauza invaziei din Ucraina, care s-a început pe 24 februarie. 

„UE este de acord cu ceilalţi membri ai CBSS (Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia şi Suedia) că suspendarea Rusiei şi Belarus va rămâne în vigoare până când va fi posibilă reluarea cooperării, bazată pe respectarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional”, anunța atunci  blocul comunitar.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *