CSI / RusiaInternațional

Rusia a ocupat o cincime din Ucraina, cât Elveția și Austria împreună sau jumătate din Germania

Din 2014 până în prezent, Rusia a ocupat de 123.229 de kilometri pătrați din Ucraina, relatează publicația rusă independentă Meduza, care citează postarea de pe Facebook a unui inginer ucrianean care a publicat o hartă cu teritoriul. Suprafața este puțin peste 20% din tară, care are, conform granițelor recunoscute internațional, 603.549 de kilometri pătrați.

Pentru comparație, Bokoci a publicat și hărți ale unor țări europene, în limitele cărora este înconjurat un teritoriu de aproximativ aceeași suprafață. Este egală cu aproape jumătate din Germania, aproximativ jumătate din Italia, sau Elveția și Austria împreună.

Bokoci a comentat toate aceste hărți, în limba engleză: „Pentru prietenii mei europeni! Țineți cont de această zonă a Ucrainei ocupată de Rusia, când ascultați declarațiile politicienilor voștri.”

Postarea sa a primit peste 2.000 de aprecieri și 9.000 de repostări pe Facebook. De asemenea, a devenit virală și pe Instagram, unde a fost postat de o utilizatore pe nume Olena Arhipciuk. Acolo a fost apreciată de peste 14.000 de ori.

„Contează când orașul tău este [ocupat]?” întrebă Arhipciuk. „Și pe lângă asta, vă rugăm să rețineți că aceasta nu este doar o bucată de pământ – locuiesc acolo oameni care au muncit, și-au construit / și-au cumpărat case pentru jumătate din viață. Și acum sunt ținuți ostatici de ocupanții ruși!”, a adăugat ea.

Bokoci nu a precizat dacă a făcut el însuși hărțile, sau de unde provin datele pentru ele. Hărțile teritoriilor ocupate ale Ucrainei sunt publicate de mass-media ucraineană și rusă , de Institutul American pentru Studiul Războiului și de Serviciile de informații militare britanice.

De asemenea, Ministerul Politicii Sociale al Ucrainei a postat o hartă a zonelor care au fost ocupate și unde au loc ostilitățile.

Dar este mult mai probabil că cel care a realizat hărțile să calculeze aria teritoriului ocupat trasând linia frontului pe Google Maps. Sursa citată a procedat la fel pentru a verifica corectitudinea calculelor.

Suprafața teritoriului ucrainean ocupat de Rusia s-a dovedit a fi mai mare, nu 123.229, aproximativ 143.886 de kilometri pătrați (aproape 24% din teritoriul Ucrainei).

Înainte de invazia din 24 februarie, suprafața teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia, conform Kievului, reprezenta 7% din întreg teritoriul țării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *