CSI / Rusia

Rusia a rămas fără rezerve valutare pentru salvarea rublei

Un euro pentru 73 de ruble, dolarul aproape 66 de ruble – acesta era cursul afişat ieri la bursă din Moscova. Despre faptul că s-a atins o nouă minimă istorică în ultimele şase luni, nici nu mai are rost să vorbim, ştirea a devenit o normă a ultimei luni.

Explicaţia acestei evoluţii este simplă. În ultimele două săptămâni, Banca Centrală a Rusiei (BCR) nu a mai avut intervenţii de susţinere a rublei. Potrivit datelor de pe site-ul BCR, banca nu mai cumpără valută şi nici nu vinde. Şi asta aproape imediat după ce Vladimir Puţin a lăudat conducerea băncii pentru eforturile de salvare a monedei naţionale.

Consilierul prezidenţial Andrei Belousov avertizează că rezervele valutare ruseşti au ajuns la un nivel critic. Singură cale de influenţare a cursului, rămasă la îndemână băncii centrale este dobânda de referinţă.

La dată de 7 august, rezervele internaţionale ale Rusiei se cifrau la 358 de miliarde de dolari. Luni seară, consilierul prezidenţial Andrei Belousov a spus că, rezervele valutare, fără aur, se ridică în prezent la circa 300 miliarde $. „Dar din cele 300 de miliarde de dolari, mai mult de 120 de miliarde de dolari reprezintă stocuri guvernamentale – Fondul de rezervă (FR) şi Fondul bunăstării naţionale (FNB)”, precizează consilierul.

Potrivit lui, restul rezervelor va fi de ajuns pentru aproximativ nouă luni în regim de import de bunuri, sau şase luni de importuri de bunuri şi servicii.

Mai mult decât atât, Belousov a declarat, marţi, că şi cheltuielile FNB vor trebui să fie oprite în curând. Potrivit acestuia, pentru a sprijini proiecte de mari dimensiuni se vor putea trage nu mai mult de jumătate din banii necesari.

Acum, pentru că” banca centrală nu mai poate susţine piaţă valutară, îi rămâne celălalt instrument – manipularea dobânzii de referinţă”, – a conchis Belousov.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *