CSI / Rusia

Rusia a realizat că nu poate construi podul spre Crimeea fără aprobarea Ucrainei

Autorităţile din Crimeea au declarat că pentru proiectul construcţiei podului peste strâmtoarea Kerci va trebui să-şi dea acordul şi Kievul.

Preşedintele Crimeei, Serghei Aksenov afirmă că acordul ucrainenilor este necesar conform „normelor juridice internaţionale, Marea Azov fiind zona de navigaţie comună”.

Obținera consimțământului Ucrainei „este puţin probabil să fie posibilă”, a menţionat oficialul, adăugând că construcţia unui tunel ar fi în acest caz singură varianta care nu necesită aprobarea statului vecin.

Experţii în materie de drept maritim spun că este practic imposibil să se construiască un pod fără consimţământul Ucrainei, transmite Kommersant. În conformitate cu acordul din 2003 este aplicată Convenţia de la Viena privind dreptul tratatelor.

Acest lucru înseamnă că Rusia nu poate încalca termenii săi. Poate însă să suspende aplicarea sa, invocând, de exemplu, dispoziţiile privind „schimbări fundamentale ale împrejurărilor”, cu aluzie la schimbarea statutului Crimeei.

Însă, comunitatea internaţională nu recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia, aşa că Ucraina are toate şansele să conteste „schimbarea fundamentală” într-o instanţa internaţională sau în cadrul unei medieri ONU. Şi, după cum arată practică, astfel de procese se pot derula zeci de ani.

În plus, potrivit lui Kirill Dozmarov, de la Arta De Lex, din cauza planurilor de construcţie a podului peste strâmtoarea Kerci, Ucraina riscă să nu mai poată efectua tranzitul cu nave prin această strâmtoare. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *