CSI / RusiaInternațional

Rusia a reținut un consol japonez pentru spionaj. Serviciile secrete i-au legat ochii. Tokyo amenință cu represalii

Luni, 26 septembrie, agenția de securitate rusă FSB a declarat că a reținut un consul japonez în orașul portuar rusesc Vladivostok pentru suspiciune de spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, transmite Reuters. Autoritățile de la Tokyo acuză Moscova că diplomatul a fost arestat într-un „mod intimidant”, imobilizându-l și legându-l la ochi.

După câteva ore de reținere, consulul a fost eliberat de către agenția rusă. Tokyo a depus un ”protest ferm” în legătură cu reținerea și a indicat că ar putea lua măsuri de retorsiune, a declarat marți secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, în cadrul unei conferințe de presă, transmite Hotnews.ro.

FSB susține că consulul japonez, Motoki Tatsunori, a fost declarat persona non grata după ce a fost prins ”în flagrant” primind informații secrete privind efectele sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Totodată, FSB a precizat că informațiile secrete, care se refereau, de asemenea, la cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific a cărui nume nu a fost precizat, au fost obținute în schimbul unei ”recompense în bani”.

Moscova a protestat la Tokyo față de acțiunile consulului prin canale diplomatice, a precizat serviciul de securitate al Rusiei.

Tokyo amenință cu represalii

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că Moscova l-a arestat pe consul într-un ”mod intimidant”, legându-l la ochi și imobilizându-l, ceea ce reprezintă „o încălcare clară a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”.

”Consulul reținut nu era implicat în nicio activitate ilegală”, a declarat Matsuno, adăugând că ministrul adjunct de externe japonez i-a spus ambasadorului rus în Japonia că Tokyo ”trebuie să ia măsuri echivalente” și a cerut scuze oficiale din partea Moscovei.

Consulul eliberat nu a avut probleme cu starea de sănătate și va părăsi Rusia până miercuri, a precizat Matsuno.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *