CSI / Rusia

Rusia acuză Bulgaria de răutate și prostie în legătură cu interzicerea zborului diplomatic

Rusia a acuzat joi (30 noiembrie) Bulgaria de răutate și prostie pentru că a refuzat să permită avionului ministrului de externe Serghei Lavrov să traverseze spațiul său aerian pentru a participa la o reuniune la Skopje, în Macedonia de Nord.

De fapt, Bulgaria nu a refuzat să permită avionului lui Lavrov să zboare prin spațiul său aerian, ci a spus că persoanele care fac obiectul sancțiunilor occidentale nu ar trebui să se afle la bordul avionului.

Astfel, avionul oficial rusesc a fost nevoit să ia o rută mai lungă deasupra Greciei pentru a-l duce pe Lavrov la o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la Skopje.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat poziția Bulgariei drept “absurdă și stupidă”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care se află sub sancțiunile Uniunii Europene, a declarat că prezența sa la bordul avionului a fost motivul invocat de Ministerul bulgar de Externe pentru a refuza accesul în spațiul său aerian.

Lavrov se află sub incidența sancțiunilor UE, dar, în calitate de ministru de externe, participarea sa la forumurile în care Rusia este membră nu este restricționată.

Niciun comentariu nu a fost disponibil imediat din partea ministerului bulgar.

Zaharova a scris pe aplicația de mesagerie Telegram: “Prostia malițioasă a rusofobilor a ajuns la punctul în care, pentru prima dată în istoria noastră, autoritățile oficiale au interzis nu un avion, ci o persoană din acel avion”.

Zaharova a sugerat că Rusia ar putea aplica interdicții de survol similare pentru “mii de funcționari NATO” și a acuzat Bulgaria că a creat “un precedent periculos”.

Ucraina, Estonia, Letonia și Lituania au declarat că au boicotat reuniunea de la Skopje în semn de protest față de prezența delegației ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *