Actualitate

Rusia acuză Deutsche Welle de amestec în treburile interne și de incitare la protest / Corespondentul postului de radio german a fost arestat și eliberat după jumătate de oră

În timp ce încerca să relateze despre protestele desfășurate la Moscova pe 27 iulie,corespondentul Deutsche Welle Serghei Dik a fost arestat de forțele speciale de poliție. I s-a spus că acreditarea sa de colaborator al postului internațional german ar fi „un document oarecare, fără valoare”. Dik a fost dus la secția de poliție Marino alături de alte aproximativ 20 de persoane. Abia după o oră și jumătate a fost eliberat.

Relatările postului Deutsche Welle despre proteste nu par să fie pe placul conducerii de la Moscova – nu doar în cazul lui Dik.

La postul Rossia 1, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a acuzat Deutsche Welle de amestec în protestele din capitala rusă. Zaharova a susținut că DW ar fi publicat apelul: „Cetățeni ai Moscovei! Ieșiți în stradă.”

„Fără îndoială, acest post finanțat de stat în Germania e implicat complet în afacerile noastre interne”, a declarat Zaharova.

Notă de protest din partea postului DW

Deutsche Welle a respins cu fermitate acuzațiile. DW nu a îndemnat pe nimeni să participe la proteste, în niciun articol sau material publicat. „Vedem această afirmație a doamnei Zaharova în contextul arestării temporare a corespondentului nostru Serghei Dik”, a spus purtătorul de cuvânt al DW, Christoph Jumpelt.

În nota de protest a DW din 28 iulie, adresată Ministerului de Externe al Rusiei după arestarea temporară a corespondentului Serghei Dik, scrie că împiedicarea activității unui jurnalist acreditat este inacceptabilă: „Protestăm oficial împotriva acestui incident și așteptăm o luare de poziție din partea dumneavoastră.”

Răspunsul Moscovei a venit luni (5 august) și corespunde liniei purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei. În declarația oficială a ministerului scrie că ar fi fost publicate „apeluri clare la participarea în masă la niște proteste nepermise” pe conturile DW în limba rusă din rețelele de socializare.

În aceste circumstanțe, colaboratorii DW nu pot fi priviți ca jurnaliști, ci ca participanți activi la acțiuni ilegale, susțin autoritățile ruse. „Vă amintim de necesitatea respectării legilor Federației Ruse”, scrie Ministerul de Externe de la Moscova, „în special în legătură cu nerespectarea lor sub protecția statutului de corespondent străin.”

„O încălcare eclatantă a libertății presei”

Demersul autorităților ruse și reacția Ministerului de Externe de la Moscova nu sunt acceptabile din perspectiva directorului general al postului Deutsche Welle, Peter Limbourg: „Dacă jurnaliștii care relatează despre o demonstrație sunt declarați în mod paușal participanți și apoi chiar arestați, aceasta nu e doar o încălcare eclatantă a libertății presei, ci și metoda unui stat polițienesc.”

Asociația Germană a Jurnaliștilor, DJV, a solicitat la Berlin ca abuzurile poliției împotriva corespondenților să înceteze.

„Prin acțiunile lor brutale, forțele de ordine rusești nu încalcă doar drepturi fundamentale valabile la nivel internațional, ci și constituția Rusiei”, a declarat președintele federal al DJV, Frank Überall.

Arestările protestatarilor au continuat și în ultimul weekend. Potrivit poliției au fost luați în custodie 600 de persoane. Organizația pentru observarea urmăririi politice OWD-Info vorbește însă despre 1001 de cazuri de acest fel.

Guvernul Germaniei își reiterează criticile la adresa Rusiei

Berlinul a criticat din nou acțiunile poliției de la Moscova: „Guvernul federal condamnă recenta arestare a unor oameni care demonstrau pașnic la Moscova și operațiunea exagerat de dură a poliției, care a urmat”, a declarat Ulrike Demmer, purtătoare de cuvânt a guvernului de la Berlin. Guvernul federal apelează urgent la autoritățile și instituțiile implicate să-i elibereze imediat pe cei arestați.

„Respectarea principiilor OSCE și ale Consiliului Europei e foarte importantă pentru democrație”, a spus Demmer, „iar Federația Rusă a aderat la principii precum libertatea de asociere și libertatea de expresie.

Din acest motiv, se face apel la Rusia să respecte aceste principii de bază și să acționeze rezonabil.” Cu privire la alegerile regionale din septembrie în Rusia, guvernul federal a îndemnat Moscova să respecte standardele internaționale.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe, Maria Adebahr, a comunicat că guvernul Rusiei a luat cunoștință de declarațiile din Germania și a reacționat deja. Ambasadorul german a vorbit în Rusia despre îngrijorarea Germaniei.

Și Franța a condamnat „violența exagerată” a operațiunii poliției moscovite. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Paris a declarat că guvernul francez „insistă asupra libertății de expresie în toate formele ei”. Acest lucru e valabil și pentru demonstrațiile pașnice și participarea la alegeri libere și transparente.

Sursa Foto: Deutsche Welle

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *