CSI / Rusia

Rusia acuză Statele Unite că vor să folosească filiala siriană a Al-Qaida pentru înlăturarea lui Bashar al-Assad

Serghei Lavrov acuză Statele Unite de încălcarea promisiunilor de a separa grupul Jabhat Fateh al-Sham (Frontul Al-Nusra), filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, de grupurile rebele moderate.

"Statele Unite au promis solemn că vor avea ca prioritate separarea forţelor opoziţiei siriene de Frontul Al-Nusra. Însă, în pofida promisinilor repetate, noi avem din ce în ce mai multe motive să credem că, de la bun început, planul SUA a fost să păstreze Frontul Al-Nusra pentru Planul B, adică pentru momentul schimbării regimului", afirmă Serghei Lavrov, citat de BBC News online.

Serghei Lavrov a făcut aceste declaraţii în contextul în care Statele Unite insistă ca Rusia să înceteze bombardamentele în zona oraşului sirian Alep timp de şapte zile. Rusia a refuzat să suspende atacurile, argumentând că acest interval ar permite regruparea "grupurilor teroriste".

Statele Unite ar putea renunţa la căutarea unei soluţii diplomatice cu Rusia la conflictul din Siria, Administraţia Barack Obama anunţând joi că analizează alte opţiuni, inclusiv militare, pentru a pune capăt crizei. Oficiali americani au declarat că Administraţia Barack Obama a început să ia în considerare acţiuni dure, inclusiv opţiuni militare, pe fondul operaţiunilor siriene şi ruse asupra oraşului Alep.

Oficialii citaţi au argumentat că eşecul eforturilor diplomatice în Siria nu lasă Administraţiei Barack Obama altă soluţie în afară de căutarea unor alternative, inclusiv folosirea forţei militare. "Preşedintele SUA a cerut tuturor agenţiilor guvernamentale să prezinte opţiuni, unele familiare, altele noi; acum sunt analizate opţiunile", a declarat Antony Blinken, adjunct al secretarului american al Apărării, fără a oferi detalii.

Separat, secretarul de Stat John Kerry a semnalat că Statele Unite ar putea să anunţe Rusia că suspendă contactele diplomatice pe tema Siriei din cauza prăbuşirii armistiţiului convenit în zona oraşului Alep. "Suntem pe punctul de a suspenda discuţiile cu Rusia pe tema Siriei în contextul continuării bombardamentelor", a afirmat Kerry.

Rusia a transmis că nu este de acord cu un armistiţiu de şapte zile în zona Alep, deoarece o astfel de pauză ar permite regruparea "forţelor teroriste", o referire inclusiv la insurgenţii susţinuţi de Occident.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi. 

sursa: medafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *