Război

Rusia afirmă că afirmațiile israeliene privind energia nucleară ridică “un număr uriaș de întrebări”

Ministerul rus de Externe a declarat marți că o declarație a unui ministru israelian de rang inferior, care a dat impresia că își exprimă deschiderea față de ideea ca Israelul să efectueze un atac nuclear asupra Gaza, a ridicat un număr mare de întrebări.

Premierul Benjamin Netanyahu l-a suspendat duminică pe ministrul Patrimoniului, Amihay Eliyahu, dintr-un partid de extremă dreapta din coaliția guvernamentală, de la reuniunile cabinetului “până la noi ordine”.

Întrebat într-un interviu la radio despre o eventuală opțiune nucleară, Eliyahu răspunsese: “Asta este o cale”.

“Acest lucru a ridicat un număr uriaș de întrebări”, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată de agenția de presă de stat RIA.

Zakharova a declarat că principala problemă a fost că Israelul pare să fi recunoscut că deține arme nucleare.

Israelul nu recunoaște public că are arme nucleare, deși Federația Oamenilor de Știință Americani estimează că Israelul are aproximativ 90 de focoase nucleare.

“Întrebarea numărul unu – se pare că auzim declarații oficiale despre prezența armelor nucleare?”. a declarat Zakharova.

Dacă este așa, a spus ea, atunci unde sunt Agenția Internațională pentru Energie Atomică și inspectorii nucleari internaționali?

Comentariul lui Eliyahu a atras condamnări din întreaga lume arabă, a scandalizat principalele posturi de televiziune israeliene, a fost considerat “inacceptabil” de un oficial american, iar Iranul a cerut un răspuns internațional rapid.

“Consiliul de Securitate al ONU și Agenția Internațională pentru Energie Atomică trebuie să ia măsuri imediate și neîntrerupte pentru a desființa acest regim barbar și de separatism. Mâine este târziu”, a declarat luni ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *