Externe

Rusia amenință Bulgaria cu întreruperea relațiilor diplomatice

Ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a transmis că va cere conducerii de la Moscova să închidă misiunea sa diplomatică de la Sofia, după ce Guvernul Bulgariei a anunțat marți că va expulza 70 de diplomați ruși.

„Din păcate, mesajul nostru către Ministerul de Externe bulgar a fost ignorat”, a declarat vineri Mitrofanova, după ce Rusia i-a cerut Bulgariei să-și retragă decizia de a expulza diplomații Moscovei până vineri, ora 12:00 cea locală.

Mitrofanova a transmis că va cere conducerii țării să închidă ambasada Rusiei din Bulgaria. O eventuală închidere a misiunii diplomatice ruse de la Sofia ar „duce inevitabil la închiderea misiunii diplomatice bulgare de la Moscova.”

Amenințările oficialului rus vin în contextul în care relațiile diplomatice dintre cele două țări s-au deteriorat odată cu invazia Ucrainei de către Rusia. Marți seara, premierul Bulgariei, Kiril Petkov, i-a numit pe 70 de diplomați ruși „personae non grata” și a transmis că expulzarea lor este rezultatul a „ce se întâmplă atunci când guvernele străine încearcă să interfereze cu afacerile interne ale Bulgariei.”

„Bulgaria va expulza 70 de diplomați ruși […] Serviciile noastre secrete i-au identificat pe aceștia ca lucrând împotriva intereselor noastre”, le-a spus marți seara Petkov jurnaliștilor.

Ministerul de Externe din Bulgaria a precizat că cei identificați drept „o amenințare la adresa securității naționale” vor trebui să părăsească țara până la data de 3 iulie.

Eleonora Mitrofanova nu se numără printre diplomații ruși expulzați recent de Sofia, însă ea se face remarcată printr-o serie de comentarii controversate încă de când a fost numită în fruntea misiunii diplomatice din Bulgaria, în 2021.

Pe măsură ce relațiile dintre Moscova și Occident s-au deteriorat ca urmare a invaziei neprovocate a Ucrainei, Mitrofanova s-a referit la poporul bulgar ca fiind „lachei occidentali”. După începerea războiului în luna februarie, Mitrofanova, în vârstă de 69 de ani, și-a sporit prezența pe platformele de social media pentru a apăra decizia Kremlinului de a trimite trupe în Ucraina.

Pe 25 februarie, la o zi după ce Rusia a început războiul din Ucraina, ea s-a întâlnit cu Nikolai Malinov, un fost parlamentar bulgar și șeful unui grup de lobby pro-rus din Bulgaria. Malinov a călătorit în 2019 la Moscova, unde a fost premiat personal de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Acțiunile Mitrofanovei i-au enervat pe politicienii bulgari, care cer de luni de zile ca ambasadorul Rusiei să plece.

În trecut, ambasadorul Rusiei în Bulgaria a servit drept reprezentantul permanent al Rusiei la UNESCO (2009-2016), agenția culturală a Națiunilor Unite, și a fost ambasador al rușilor de pretutindeni în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova.

De la începutul războiului, mai multe țări, printre care și Romania, au expulzat diplomați ruși după ce Occidentul a aflat de masacrul de la Bucea, în care armata rusă a ucis fără milă sute de civili, abandonându-le trupurile pe stradă sau în gropi comune. Astfel:

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ma bucur ca Bulgaria o cauta cu lumanarea. Ei au beneficiat de pe urma tovarasilor luind teritorii de la altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *