CSI / Rusia

Rusia ar putea introduce cote pentru exporturile de combustibili, pentru a combate preţurile ridicate de pe piaţa internă

Rusia ar putea introduce cote pentru exporturile de combustibili, dacă o interdicţie completă a exporturilor, impusă săptămâna trecută, nu reuşeşte să reducă preţurile constant ridicate ale benzinei şi motorinei, a declarat viceprim-ministrul Alexander Novak, transmite Reuters.

Potrivit Guvernului, Novak a spus la o întâlnire a managerilor superiori ai companiilor petroliere ruse că interzicerea exportului de benzină şi motorină a dus iniţial la o scădere a preţurilor la bursa de mărfuri.

Kremlinul şi Ministerul Energiei al Rusiei au declarat că actuala interdicţie a exportului de combustibil, anunţată pe 21 septembrie, va rămâne în vigoare până când piaţa internă a combustibilului se va stabiliza.

Analiştii se aşteaptă ca acesta să dureze până când recoltările agricole din Rusia şi cererea maximă de combustibil, se vor încheia în câteva săptămâni.

Este posibil să fie instituite cote de export pentru combustibili, după ridicarea interdicţiei de export, similare cu restricţiile ruseşti privind vânzările transfrontaliere de îngrăşăminte.

Ideea unor reglementări pe piaţa carburanţilor similare cu cele pentru îngrăşăminte a fost prezentată pentru prima dată de preşedintele Vladimir Putin la o reuniune guvernamentală de miercuri.

Moscova a introdus cote temporare pentru unele dintre exporturile sale de îngrăşăminte la sfârşitul anului 2021, pentru a asigura aprovizionarea internă suficientă, dar le-a extins continuu de atunci.

Deşi preţurile interne ale combustibililor din Rusia au scăzut iniţial la bursa locală de mărfuri, după interdicţia de export, acestea au crescut după ce a fost anunţată o relaxare în weekend.

”Ca urmare a interzicerii exportului de benzină şi motorină, am observat o scădere a preţurilor la bursă. Ne aşteptăm ca o reducere a acestor preţuri să fie transmisă segmentelor mici angro şi retail, precum şi producătorilor agricoli”, a fost citat Novak.

”Creşterile de preţ sunt inacceptabile. Dacă situaţia nu se va schimba, se vor lua măsuri stricte de reglementare, comparabile cu cele în vigoare pe piaţa îngrăşămintelor”, a mai adăugat el.

De asemenea, Novak a mai spus la întâlnirea cu producătorii de petrol ca aceştia să ia măsuri urgente pentru reducerea preţurilor combustibililor la benzinăriile producătorilor de petrol şi companiilor independente.

”Reducerile preţurilor cu amănuntul ar trebui să aibă loc în curând”, a spus el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *