Actualitate

Rusia ar putea stopa importul de fructe şi legume din R. Moldova

Într-o scrisoare a serviciului fitosanitar rus, adresată ministrului moldovean al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, se menţionează că multe produse fitosanitare din Moldova ar fi infectate. În scrisoarea, publicată de Adevărul, se precizează că din 2011 nouă partide de produse infectate din Moldova au fost întoarse din Rusia.

“Din 2011 şi până la sfârşitul lui august 2013 au fost depistate nouă loturi de produse contaminate cu Grapholitha molesta (molia orientală a fructelor), Frankliniella occidentalis (tripsul californian), Phomopsis helianti (provoacă frângerea tulpinilor), în volum total de 150 de tone. Acest lucru demonstrează insuficienţa măsurilor întreprinse pentru asigurarea securităţii fitosanitare a produselor livrate în Federaţia Rusă”, susţine directorul-adjunct al Rosselhoznadzor Alexei Saurin, scrie publika.md.

Peste 100 de tone de mere din Moldova au fost interzise, în ultimele două săptămâni, de către Serviciul “Rosselhoznadzor”. Cel mai recent caz a avut loc pe 10 septembrie, când 12 tone de mere şi prune au fost întoarse de către ruşi, deoarece pe ambalaj lipseau date despre fructe.

O zi mai devreme, alte aproape 60 de tone de mere nu au ajuns la consumatorii din Rusia, deoarece marfa nu era însoţită de certificatul fitosanitar valabil. Într-un alt caz, de la începutul lunii septembrie, au fost interzise 18 tone de mere şi prune, pe motiv că lipseau etichetele de pe ambalaj. La sfârşitul lunii august, Serviciul de control fitosanitar din Rusia a anunţat că a depistat într-un alt lot, de 20 de tone de mere o concentraţie sporită de de pesticide şi nitraţi.

Potrivit unui studiu elaborat de Uniunea Asociaţiilor Producătorilor Agricoli “Uniagroprotect”, embargoul la producţia vegetală a provocat exportatorilor moldoveni pierderi de până la 12 milioane de dolari. Interdicţia a afectat aproximativ 300 de firme specializate în exporturi, 100 de producători agricoli şi peste 50 de companii de transport.

Federaţia Rusă a mai instituit un embargo la producţia agricolă din Moldova, pe 16 mai 2005. Rusia şi-a motivat, atunci, decizia prin aceea că ţara noastră nu respectă normele ruse şi internaţionale de livrare a producţiei agricole.

TIMPUL.MD via EPRESA.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *