CSI / Rusia

Rusia atinge cel mai mare nivel al inflației din 1999: „Vom trăi în condiții foarte dificile”

Războiul din Ucraina și inflația care a atins două cifre au dus la scăderea veniturilor reale disponibile la începutul anului 2022, a raportat miercuri agenția de statistică Rosstat. Venitul real disponibil, un indicator urmărit îndeaproape al bunăstării financiare a gospodăriilor rusești, calculează suma pe care o au cetățenii să o cheltuiască sau să economisească după plăți, relatează publicația independentă The Moscow Times.

Potrivit datelor prezentate de Rosstat, gospodăriile rusești au cheltuit 17,1 trilioane de ruble (231 de miliarde de dolari), în timp ce au câștigat doar 15,82 trilioane de ruble (213 de miliarde de dolari) în primele trei luni ale acestui an.

Diferența de 1,3 trilioane de ruble – o medie de 14 miliarde de ruble (188 de milioane de dolari) pe zi – reprezintă o scădere de 1,2% în termeni anuali.

Principalul factor care a afectat economiile rușilor a fost inflația anuală care a crescut cu 9,2% în februarie și 16,7% în martie, o rată care nu a mai fost atinsă din 1999, potrivit site-ului independent The Bell.

Venitul real disponibil al rușilor a scăzut ultima dată în primul trimestru al anului 2021, în condiții de pandemie, potrivit site-ului de știri RBC.

Cifrele Rosstat au apărut în ziua în care șeful Camerei de Audit a Rusiei, Alexei Kudrin, a prognozat o inflație de 20% și un declin economic de până la 12% în acest an.

„Această criză este mai mare decât criza din 2009, mai mare decât criza pandemică”, a spus Kudrin în fața parlamentarilor. „Vom trăi în condiții foarte dificile timp de aproape un an și jumătate sau doi ani”, a completat el.

Aceste date vin să contrazică afirmațiile lui Vladimir Putin care spunea, pe 18 aprilie, că „blitzkrieg-ul economic lansat de Occident” a eșuat și că sancțiunile provoacă de fapt „o scădere a nivelului de trai” în țările europene. „Rusia a rezistat acestei presiuni fără precedent. Situația se stabilizează”, spunea atunci Vladimir Putin.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

  1. Hai ivanilor că se poate și mai bine. O inflație cu 30 și ceva la sută real și un declin de peste 20% pare muuult mai realist. Cât o fi Kudrin ăsta de economist cinstit și priceput, tot în rassia trăiește și nu vrea să găsească vreo fereastră deschisă pe la etajul 10 taman când se împiedică de țeava caloriferului (pardon am vrut să scriu kalașnicovului fsb).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *