Externe

Rusia avea planuri de a-l ucide pe Zelenski înainte de începerea războiului, declarațiile șefului CIA

Șeful CIA i-a spus lui Zelenski cu o lună înainte de război despre planurile rușilor de a-l ucide. În total, erau pregătite zece atentate împotriva președintelui ucrainean. Zelenski a fost informat despre posibilitatea unei invazii la scară largă a trupelor rusești, inclusiv despre pregătirea unei tentative de asasinat. Ramzan Kadîrov a fost instruit să facă acest lucru. Senatorii americani au mai raportat că PMC Wagner pregătea un atentat împotriva președintelui ucrainean.

În ianuarie 2022, în cadrul unei întâlniri cu Volodmir Zelenski la Kiev, șeful CIA, William Burns, i-a prezentat președintelui ucrainean planurile detaliate pe care Moscova le-a primit de la serviciile secrete americane pentru a-l asasina, a relatat agenția de presă Novosti. Acest lucru a fost scris în cartea jurnalistului Chris Whipple despre președinția lui Joe Biden. bazată pe interviuri cu înalți oficiali de la Casa Albă.

În ianuarie anul trecut, Zelenski , în ciuda rapoartelor serviciilor secrete americane privind o invazie rusă iminentă, a negat public posibilitatea unui război în toată regula. Potrivit lui Whipple, președintele american Joe Biden i-a cerut șefului CIA, în cadrul unei întâlniri cu președintele ucrainean, să furnizeze informații despre situația reală, inclusiv să ofere planuri detaliate ale serviciilor speciale rusești de a-l ucide pe Zelenski .

Whipple scrie că Zelenski a fost “uimit” și “abătut” de cuvintele lui Burns.

“Informațiile erau atât de detaliate încât au ajutat forțele de securitate ale lui Zelenski să zădărnicească două atentate rusești la viața sa”, scrie jurnalistul.

Wall Street Journal a citat serviciile secrete ucrainene care au declarat că, la începutul lunii februarie, în timpul unei vizite la Kremlin, liderul cecen Ramzan Kadîrov a primit de la Vladimir Putin misiunea de a-l ucide pe Volodmir Zelenski . De asemenea, senatorii americani au declarat că PMC Wagner pregătea o tentativă de asasinat asupra președintelui ucrainean, a precizat sursa citată.

De asemenea, Zelenski ar fi declarat în luna mai a anului trecut că, până atunci, au existat zece atentate la viața sa.

În august, The Washington Post a publicat o investigație privind modul în care serviciile secrete americane au aflat despre planurile lui Vladimir Putin de a invada Ucraina încă din toamna anului 2020, potrivit sursei citate.

Casa Albă încearcă de luni de zile să îl descurajeze pe Putin să invadeze. William Burns a călătorit, de asemenea, la Moscova pentru a-l avertiza pe secretarul Consiliului de Securitate cu privire la consecințele războiului și pentru a informa Kremlinul că Washingtonul era la curent cu planurile sale.

Într-un interviu acordat postului australian Nine Network, Zelenski a declarat că “doar 10 persoane doresc acest lucru [uciderea lui Zelenski ], nu este mare lucru”.

“Cred că președintele rus are mult mai multe probleme, judecând după atitudinea întregii lumi față de politicile lor ” , a declarat atunci președintele ucrainean.

De asemenea, el a subliniat că atentatele la viața sa nu sunt la fel de grave ca cele prin care au trecut și încă trec ucrainenii în timpul războiului declanșat de Rusia.

“Oamenii stau în subsoluri, sunt torturați, ucraineni au fost găsiți în fântâni… Mi-e teamă pentru poporul nostru, mai ales pentru familiile care și-au pierdut persoane dragi”, a spus el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *