Actualitate

Rusia blochează, din nou, prelungirea anchetei internaţionale privind atacurile cu arme chimice din Siria

Este pentru a doua oară în decurs de 24 de ore când Rusia blochează o rezoluţie privind prelungirea mandatului Mecanismului Comun de Investigaţie, care reuneşte experţi ONU şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), după ce a blocat şi joi un proiect de rezoluţie similar.

Proiectul de rezoluţie, prezentat de Japonia, prevedea extinderea cu 30 zile a mandatului anchetatorilor pentru a permite noi discuţii privind investigaţia.

Douăsprezece state reprezentate în Consiliul de Securitate al ONU au votat în favoarea proiectului de rezoluţiei, Rusia şi Bolivia împotrivă, iar China s-a abţinut.

Rusia cere schimbări majore în ceea ce priveşte modul în care Mecanismul Comun de Investigaţie funcţionează, însă SUA insistă asupra necesităţii prelungirii actualului mandat.

Moscova a criticat în mai multe rânduri metodologia anchetei ONU-OIAC, afirmând că o investigaţie imparţială este imposibilă, după ce anchetatorii au indicat că regimul de la Damasc este responsabil pentru atacul chimic comis pe data de 4 aprilie în oraşul sirian Khan Sheikhun, soldat cu peste 80 de morţi, inclusiv numeroşi copii şi femei.

Rusia a intervenit de partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad în conflictul civil din Siria.

Sursa: Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *