Internațional

Rusia cere Occidentului evitarea sancțiunilor împotriva Iranului

„Este necesar să se evite sancţiuni mai aspre asupra Iranului şi să se ia în considerare posibila lor relaxare treptată”, a indicat Lavrov, într-un interviu pentru agenţia de presă kuweitiană KUNA.

„În timp ce se profilează posibilitatea unui progres în negocieri, este extrem de important ca toate părţile să se abţină să ia măsuri pripite care ar putea să submineze acest efort”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse, făcând apel la marile puteri din grupul de negociere „cinci plus unu”.

„Este necesar să se stabilească cât mai curând posibil data şi locul următoarei reuniuni a grupului „cinci plus unu” şi Iranul”, a spus Lavrov.

Discuţiile diplomatice cu Iranul în cadrul formatului amintit de negocieri a avut o ultimă întâlnire în aprilie, în Kazahstan, dar, la fel ca şi în anterior, fără succes. Occidentul suspectează Iranul de dorinţa de a dezvolta o bombă atomică sub pretextul unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul neagă vehement.

Astfel, preşedintele american Barack Obama a declarat, luni, după o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu ocazia summitului G8 din Irlanda de Nord, că Washingtonul şi Moscova manifestă un „optimism prudent” cu privire la problema nucleară iraniană după alegerea lui Hassan Rohani, un moderat religios care a promis în timpul campaniei sale electorale mai multă flexibilitate în dialogul cu Occidentul.

 Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *