Externe

Rusia comandă 174.000 de pașapoarte diplomatice noi „într-o schemă pentru a permite oficialilor de rang înalt ai lui Putin, spionilor și soților lor să ocolească sancțiunile și să se infiltreze în Occident”

Rusia a ordonat zeci de mii de noi pașapoarte diplomatice într-o schemă pentru a permite oficialilor și spionilor – și soților acestora – să ocolească sancțiunile occidentale.

Ministerul de Externe de la Moscova a cerut brusc tipărirea rapidă a aproape 175.000 de documente de călătorie de elită, la un cost de 3,3 milioane de lire sterline.

Cu toate acestea, ministerul – condus de ucraineanul Serghei Lavrov – nu are mai mult de 15.000 de angajați, dintre care doar unul din trei ar trebui să se califice pentru statutul diplomatic.

Un raport al publicației de opoziție SOTA a spus că, în conformitate cu legile ruse, angajații serviciului de securitate FSB – cel mai mare succesor al KGB-ului din era sovietică – se califică pentru pașapoarte diplomatice atunci când se află în misiuni în străinătate.

La fel și ofițerii FSO, un serviciu de protecție care îl păzește pe Vladimir Putin și alți oficiali de rang înalt.

Parlamentarii, judecătorii și procurorii pot solicita cu toții pașapoartele prestigioase, care pot accelera călătoria și pot evita vizele în unele țări.

Soțiile pot fi, de asemenea, calificate, dar și mii de funcționari publici care lucrează pentru birocrația lui Putin de la Kremlin.

Noua ordine a Ministerului de Externe vine pe fondul sancțiunilor fără precedent din partea Occidentului, care restrâng opțiunile de călătorie ale multora dintre elita rusă.

„De ce are nevoie Ministerul de Externe de 175.000 [pașapoarte diplomatice] când numărul de angajați [săi] conform diverselor surse nu depășește 15.000, dintre care doar o treime sunt diplomați?”, a întrebat SOTA.

Suspiciunea este că aceste pașapoarte vor fi folosite de oficiali și spioni ruși care caută acces în Occident.

Raportul a concluzionat: „Întrebarea este – unde plănuiesc să meargă?”

UE le-a interzis deținătorilor de pașapoarte diplomatice ruse să obțină vize automate cu mai multe intrări și va folosi, de asemenea, amprentele digitale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *