CSI / Rusia

Rusia deschide o anchetă penală împotriva CPI și a judecătorilor care au emis mandatul de arestare pe numele lui Putin

Rusia a deschis o anchetă penală împotriva procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) și a judecătorilor care au emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, a anunțat Comitetul său de anchetă, potrivit Sky News și The Guardian.

Organismul, care este responsabil cu investigarea infracțiunilor grave, a declarat că nu există motive de răspundere penală din partea președintelui rus și a susținut că șefii de stat au imunitate față de jurisdicția altor țări.

De asemenea, acesta a declarat că acțiunile procurorului CPI au arătat semne de comitere a unor infracțiuni rusești, cum ar fi acuzarea cu bună știință a unei persoane nevinovate de o infracțiune.

Acțiunea Rusiei este un gest simbolic de sfidare ca răspuns la mandatul emis împotriva lui Putin, potrivit surselor citate.

Menționăm că aăptămâna trecută, CPI l-a acuzat pe Putin de răpirea copiilor din Ucraina.

Într-o comunicat, instanța susține că președintele rus este „responsabil de crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și de cea de transfer ilegal al populației (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

Ca reacție, Kremlinul a calificat demersul drept scandalos, dar nul din punct de vedere juridic, deoarece Rusia nu este semnatară a tratatului care a creat CPI.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *