CSI / RusiaRăzboiUE / Nato

Rusia din nou amenință: „Aderarea Ucrainei la NATO poate duce la al treilea război mondial”

„Aderarea Ucrainei la NATO poate duce la al treilea război mondial, iar NATO înțelege acest lucru”, a declarat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexander Venediktov, într-un interviu acordat agenției ruse TASS.

Potrivit acestuia, cererea Ucrainei de aderare rapidă la NATO este „mai degrabă o mișcare de propagandă”.

„Kiev știe foarte bine că un astfel de pas ar însemna o escaladare garantată la al treilea război mondial”, a spus Venediktov.

„Aparent, asta urmărește: să creeze zgomot informațional și să atragă atenția asupra sa încă o dată”, a menționat acesta..

„Dar având în vedere că mulți membri ai regimului de la Kiev nu au legăură cu realitatea, nu m-aș mira dacă unii oameni de acolo chiar se așteaptă ca țara lor să fie admisă în NATO”, a spus el.

„Suntem, de asemenea, conștienți de faptul că, în ciuda declarațiilor că nu au fost implicați în evenimentele din Ucraina, acțiunile reale întreprinse de occidentali arată că aceștia sunt parte directă în conflict”, a mai spus secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

De asemenea, acesta a atras atenția asupra faptului că „aderarea Ucrainei la NATO va da automat o nouă calitate implicării Occidentului în conflict, iar articolul 5 ar urma să intre în vigoare (despre apărarea colectivă – menționează sursa citată)”. 

Venediktov a subliniat că astfel de acțiuni ar avea consecințe grave pentru întreaga omenire.

„Membrii NATO înțeleg natura sinucigașă a acestui pas (de a admite Ucraina în NATO – TASS)”, a spus el.

El a menționat că „cererea Kievului a fost susținută imediat de est-europeni”.

„Dar puterile mai serioase, și chiar Bruxelles-ul, au reacționat la această inițiativă fără entuziasm și au emis imediat un set standard de contraargumente – nerespectarea standardelor blocului, existența unor dispute teritoriale și așa mai departe”, a declarat Venediktov.

„În orice caz, poziția Rusiei rămâne neschimbată: aderarea Ucrainei la NATO sau a altor alianțe formate sub auspiciile Statelor Unite este inacceptabilă pentru noi”, a conchis secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *