CSI / Rusia

Rusia fură oțelul din uzinele și porturile ucrainene, cumpărat de țările europene și îl revinde în Asia și Africa

Rusia a furat oțel în valoare de 600 de milioane de dolari din uzinele și porturile ucrainene, potrivit șefului Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina, informează BBC.

Firma deține uzina de la Azovstal care a devenit cel mai important simbol al rezistenței ucrainene în fața ocupanților ruși și unde s-au dus ultimele lupte din Mariupol, orașul-port de la Marea Neagră asediat timp de trei luni de zile și, într-un final, ocupat de ruși.

Directorul executiv Iuri Rijenkov a spus că oțelul ucrainenilor este transferat în Rusia și vândut mai departe. O parte din oțelul furat de ruși din Ucraina ar fi trebuit să ajungă la clienții Metinvest din Marea Britanie.

Deocamdată, Kremlinul nu a comentat această informație.

Rijenkov a declarat că 300 de angajați și 200 de rude ale angajaților oțelăriei au murit în timpul asaltului rusesc asupra orașului Mariupol și al Azovstalului, care împreună cu Ilici, o altă uzină din apropiere, produceau 40% din cantitatea totală de oțel fabricat în Ucraina.

Clienții europeni au cumpărat mii de tone de oțel din Ucraina, care acum au fost furate de ruși. Informatorii companiei și datele publice arată că oțelul ucrainean care trebuia să ajungă în Europa a fost transferat în Rusia și apoi exportat în țări din Africa și Asia, cantitatea rămasă fiind vândută pe piața internă, scrie Digi24.

„Ceea ce fac [rușii] este practic un jaf. Ei nu fură doar produsele noastre, dar chiar și unele produse care aparțin deja clienților europeni. Deci, ei nu fură numai de la noi, ci fură și de la europeni” a spus Rijenkov pentru BBC.

Metinvest a strâns dovezi ale jafurilor rusești din Ucraina și vrea să dea în judecată Rusia

Directorul executiv de la Azovstal a spus că firma sa documentează toate furturile rușilor și că se pregătește să dea în judecată Rusia în viitorul apropiat. „La un moment dat, rușii o să aibă de-a face cu curțile internaționale, dar și cu tribunalele penale. Și îi vom ataca cu tot ce avem la dispoziție”, a declarat Rijenkov.

Cel mai bogat oligarh ucrainean și proprietar al uzinei Azovstal, Rinat Ahmetov, a anunțat la sfârșitul lunii mai că vrea să dea în judecată Rusia pentru bombardamentele care i-au distrus oțelăriile din Ucraina și care au provocat pierderi de până la 20 de miliarde de dolari.

Profesorul Marko Milanovici, un expert în domeniul legii internaționale la Universitatea din Reading, a spus că există mai multe opțiuni pentru a-i trage la răspundere pe ruși, „dar este un proces foarte dificil și cu toate că, din nefericire, jafurile sunt foarte des întâlnite în timpul conflictelor, să dai în judecată statul prădător și să obții compensații se întâmplă foarte, foarte rar”.

„Însă, s-ar putea ca [ucrainenii] să își dorească victoria simbolică mai mult decât banii, iar desemnarea Rusiei ca stat care încalcă legea ar fi mare lucru”, a mai spus Milanovici.

Nu demult, oficialii ucraineni au acuzat Rusia de furtul a „câteva sute de mii de tone” de cereale din zonele pe care rușii le-au ocupat, însă, ca de obicei, oficialii de la Kremlin au negat toate acuzațiile.

„Rusia apierdut deja războiul. Nu au nevoie de Donbas: toată Ucraina sau nimic”

La fel ca multe alte companii ucrainene, Metinvest a devenit o organizație jumătate-militară, jumătate-umanitară. Rijenkov a spus că angajații săi au devenit la fel de importanți ca soldații care luptă pe front.

„Compania noastră face veste antiglonț, noi punem la dispoziție oțel pentru buncărele subterane, pentru vehiculele blindate”.

Rijenkov consideră că atât orașul Mariupol, cât și restul teritoriilor ucrainene ocupate de ruși se vor întoarce într-o zi sub controlul Kievului, chiar și în absența unei campanii militare de amploare pentru eliberarea sudului și estului Ucrainei.

„A avut loc o mare ofensivă când Germania s-a reunificat cu Germania de Est? Există mai multe căi prin care Ucraina poate își să recâștige [teritoriile]”, a explicat Rijenkov. „Una dintre metode este o ofensivă militară mare, o altă cale este cea în care Rusia va trebui să plece din cauza unor probleme interne”.

„În felul în care văd eu lucrurile, Rusia a pierdut deja războiul și nu este decât o problemă de timp până când vor realiza acest lucru”, a spus șeful Metinvest. „Rușii nu au nevoie de Mariupol, nu au nevoie de Donbas. Ei au nevoie de toată Ucraina sau nimic, ceea ce înseamnă că și dacă se opresc acum, Ucraina va lua totul înapoi. Este doar o chestiune de timp”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *