Criza

Rusia, în incapacitate de plată?

Publicația Bloomberg vine cu informații de ultimă oră referitoare la modul în care economia Rusiei evoluează având în vedere valul de sancțiuni fără precedent impuse în contextul invaziei din Ucraina.

În acest sens, potrivit sursei citate, Ministerul de Finanţe al Rusiei a reușit să plătească în ruble o parte din datoriile sale în dolari scadente în această săptămână, după ce băncile străine au refuzat să proceseze plăţi în valoare de 649,2 mil. dolari.

Această mișcare generează speculaţii cu privire o posibilă incapacitate tehnică de plată, avertizează Bloomberg. Totodată, această idee este alimentată și de faptul că Ministerul de finanțe rus a declarat că băncile străine au respins plăţile pentru obligaţiunile care ajung la scadenţă în această lună şi pentru un cupon pentru obligaţiunile scadente în aprilie 2042, lăsând astfel Moscovasă trimită plăţile în ruble la Depozitarul Naţional de Decontări.

Ce spune Ministerul rus de Finanțe
Pe de altă parte, Ministerul de Finanţe rus a adăugat că „consideră că şi-a îndeplinit în totalitate obligaţiile”.

Menționăm faptul, în ciuda acestor lucruri, niciunul dintre aceste titluri nu a permis Rusiei opţiunea de a plăti în ruble, potrivit documentelor obligaţiunilor, ceea ce a ridicat îngrijorarea investitorilor că ţara riscă să intre în incapacitate de plată. Ambele obligaţiuni au o perioadă de graţie de 30 de zile, arată datele compilate de Bloomberg.

O reacție în acest sens a venit de la şeful departamentului de gestionare a activelor cu venit fix de la Arqaam Capital. El este de părere că în cazul în care va persista problema neplății, lucrurile ar putea deveni complicate.

Rusia, în incapacitate de plată?
„Problema neplăţii este complicată”, a declarat Abdul Kadir Hussain, şeful departamentului de gestionare a activelor cu venit fix de la Arqaam Capital, cu sediul în Dubai. „Rusia poate pretinde că suntem dispuşi să plătim, că avem bani pentru a plăti, dar băncile nu ne lasă să plătim. Nu sunt sigur cum vor trata instanţele acest lucru”.

Amintim faptul că Rusia a ajuns în această situație după ce SUA, dar și UE au impus un set de sancțiuni financiare severe. Decizia luată vine după ce preşedintele Vladimir Putin a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

Practic, măsurile adoptate prevăd incapacitatea Rusiei de a transfera plăţi către deţinătorii de obligaţiuni. În timp ce Rusia a evitat până acum prima sa incapacitate de plată externă din ultimul secol, măsura luată săptămâna aceasta de Trezoreria SUA de a opri plăţile datoriilor în dolari din conturile ţării la băncile americane a reaprins îngrijorările investitorilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *