CSI / Rusia

Rusia încearcă să scape de presiunea plafonului pentru petrol. Trei scenarii, pe masa Kremlinului

Rusia ia în considerare trei scenarii, inclusiv interzicerea vânzărilor de petrol către unele țări și stabilirea unor reduceri maxime la care să își vândă țițeiul, pentru a contracara plafonarea prețurilor impuse de Occident, relatează miercuri cotidianul Vedomosti, citat de Reuters.

Plafonul de preț de 60 de dolari pe baril, stabilit de G7, UE și Australia, a intrat în vigoare luni, în încercarea de a limita capacitatea Rusiei de a finanța războiul din Ucraina.

Ca răspuns, Kremlinul și guvernul rus iau în considerare interzicerea vânzărilor de petrol către toate țările care au susținut plafonul, relatează Vedomosti, citând două surse apropiate guvernului. De asemenea, această opțiune ar interzice vânzările prin intermediari nu doar direct din Rusia.

A doua opțiune luată în considerare ar interzice exporturile în cadrul contractelor care includ condiția de plafonare a prețului, indiferent de țara unde ar ajunge petrolul.

Cea de-a treia opțiune ar stabili reduceri maxime ale țițeiului Ural față de referințele internaționale pentru ca vânzările să fie permise, potrivit surselor citate.

Marți, 6 decembrie, vicepremierul Alexander Novak a declarat că mecanismul de răspuns al Rusiei la plafonarea prețului petrolului va intra în vigoare în luna decembrie. Anterior, acesta a declarat că Rusia ar putea reduce producția de petrol, dar nu cu mult.

Bloomberg a relatat că Rusia ia în considerare, de asemenea, stabilirea unui preț minim pentru vânzările internaționale de petrol.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *