CSI / RusiaInternațional

Rusia include Norvegia pe lista cu ”țări neprietenoase”

Guvernul Federaţiei Ruse a inclus Norvegia pe o listă de ”ţări neprietenoase”, ca urmare a politicii autorităţilor de la Oslo faţă de misiunile diplomatice ruse, a anunţat joi, 3 august, executivul de la Moscova pe site-ul său, transmite Agerpres.

Ordinul a fost adoptat pentru a pune în aplicare a decretului prezidenţial privind măsurile de contracarare a acţiunilor neprietenoase ale ţărilor străine, se arată în respectivul anunţ.

Astfel, decretul presupune limitarea personalului local care poate fi angajat de legaţia norvegiană, care nu va depăşi 27 de persoane.

Vă amintim că în luna aprilie, Norvegia a expulzat 15 diplomaţi ruşi pentru presupuse acţiuni de spionaj, iar Rusia a răspuns cerând plecarea de pe teritoriul său a 10 diplomaţi norvegieni.

În luna mai 2021, guvernul rus a inclus SUA şi Republica Cehă pe lista ”ţărilor neprietenoase” pentru diplomaţii săi, iar în iulie 2022, li s-au alăturat misiunile diplomatice din Grecia, Danemarca, Slovenia, Slovacia şi Croaţia.

”Lista aprobată de guvern nu este definitivă şi, ţinând cont de acţiunile ostile împotriva misiunilor ruse din străinătate, poate fi extinsă”, se arată în nota oficială.

Rusia mai are încă o listă de ”ţări neprietenoase”, creată în anul 2022, la scurt timp după ce a invadat Ucraina, şi care include 50 de ţări occidentale. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Pentru romanii care vridica din sprancene pentru ca In romana suna ciudat “tara neprietenoasa” spun ca in limba sarbo-croata, de exemplu, pentru dusman si neprietenos se foloseste acelasi cuvant: neprijatelj ( “j” se citeste i scurt, suna nepriateli ) Daca si in rusa e la fel deja totul capata o alta conotatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *