Rusia intră într-o criză bancară de lungă durată
Criza prelungita va insemna episoade de panica recurenta ale deponenților bancilor, infuzii repetate de capital in sistemul bancar din partea statului, totul pe fondul calitatii scăzute a activelor din sistemul bancar, în care activele-problema au o pondere de peste 10%.
Cei mai importanți factori de risc pentru o înăsprire a crizei sunt situația ocupării forței de muncă și creșterea șomajului, in paralel cu devalorizarea brusca si masiva a rublei.
În luna septembrie, rata șomajului s-a ridicat la 5,2% din populația economic activă, cu 0,3 puncte% mai mare decât cu un an în urma. Acest factor de creștere a șomajului limitează capacitatea gospodăriilor de achitare a datoriei și favorizeaza aparitia situatiilor de panica a investitorilor privați, cred analistii CMASF. La rândul său, devalorizarea rublei împiedică refacerea solvabilitatii companiilor cu datorii în valută.
CMASF crede că actuala criză bancară sistemică este probabil că se va trasforma într-o criză bancară pe termen lung, de cativa ani.
Prognozele economistilor se bazează pe mai multi indicatori: rata șomajului, rata reala de schimb valutar, raportul dintre datoria externă totală si rezervele valutare, rata de creștere a PIB-ului etc.
Retineti ca prognoza anterioara a CMASF privind economia rusa in mare parte s-a adeverit. Astfel, în conformitate cu evaluarea lor, în 2015, în Rusia urmau sa se inregistreze o serie de scaderi: economia – 6%, investițiile în active – peste 16%, veniturile reale ale populatiei – 6%, în timp ce cifra de afaceri in comerțul cu amănuntul – 7%. De asemenea, economiștii se așteptau la reducerea salariilor reale ale populației în 2015 cu 6,5%.
În general, datele oficiale actuale ale Rosstat confirma aceste prognoze.
Potrivit datelor publicate de Rosstat la sfârșitul lunii octombrie, declinul PIB-ului în septembrie 2015, fata de luna septembrie a anului trecut, a fost de 3,5%, investițiile în active fixe au scăzut cu 5,6%. Salariile reale în țară au scăzut cu 9,7%, iar veniturile reale au scăzut cu 4,3%. În același timp, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a scăzut cu 10,4%.
Predictiile pesimiste ale viitorului sectorului bancar din Rusia sunt confirmate indirect de numarul licentelor de functionare retrase de Banca Centrala a Rusiei. Pentru comparație: în 2012 au fost revocate 25 de licențe, în 2013 și-au pierdut licențele 36 de instituții de credit, iar în 2014 Banca Centrală a Rusiei a retras 87 de licențe. Această tendință a continuat în 2015 – la începutul lunii octombrie, în Rusia, au fost retrase mai mult de 60 de licențe bancare.
Sursa: paginaderusia.ro