CSI / Rusia

Rusia invadează Ucraina, sărăcia invadează Rusia

Acum populaţia crede guvernul care susţine că, criza nu va dura mult timp. Dar situaţia în sfera socială se poate agrava, avertizează Tatiana Malev, directorul Institutului pentru Analiză Socială şi Prognoze.

– Recent, vicepremierul Olga Golodet a anunţat creşterea bruscă a numărului de săraci din ţară. Acest lucru era previzibil?

– Odată cu reducerea venitului real disponibil cu 5% şi a salariilor reale cu 10%, creşterea sărăciei era inevitabilă. Oamenii sunt forţaţi să-şi restructureze consumul şi să abandoneze multe cheltuieli. Dar această situaţie este exprimă starea lucrurilor la mijlocul anului. Cred că în luna septembrie, după sfârşitul verii, atunci când oamenii se întorc din vacanţă şi va trebui să-şi trimită copiii la şcoală, reducerea veniturilor va fi resimţită mai puternic. Mă tem de consecinţele sociale în toamna care se apropie.

– Dar până în prezent societatea nu a exprimat nicio reacţie negativă.

– Situaţia este într-adevăr contradictorie. Obiectiv, există o deteriorare a situaţiei socio-economice a populaţiei. Subiectiv, populaţia afişează răbdare şi optimism. Să vedem cât de mult această stare de spirit va dura. Poate că acest lucru se datorează retoricii politice a autorităţilor, care insistă că această criză este temporară şi că va dura unu-doi ani. Dar puncte de creştere nu există, nu-mi este clar cum dintr-o dată ţară va ieşi din criză? Datorită faptului că am îndurat mult? Aşa ceva nu se întâmplă. Apropo, astfel de sentimente prevalau la începutul şi mijlocul anilor ’90: şi atunci tot aşteptau că criză este pe cale să se încheie şi va începe creşterea economică că o recompensă naturală pentru răbdare. Dar ea nu a început, deoarece condiţiile economice relevante lipseau.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *