CSI / RusiaUcraina

Rusia, învinsă de Ucraina la Haga: Moscova trebuie să plătească despăgubiri de miliarde de euro

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a ordonat Rusiei să plătească 5 miliarde de dolari monopolului de stat al petrolului și gazelor din Ucraina, Naftogaz, a informat serviciul de presă al companiei joi, 13 aprilie.

Aceasta este compensația pentru pierderile cauzate de confiscarea ilegală a activelor Naftogaz în urma anexării Crimeei în 2014.

Instanța a stabilit că valoarea compensației trebuie să fie egală cu valoarea justă de piață a activelor Naftogaz înainte de sechestrarea acestora, potrivit raportului. Rusia insistase că Naftogaz nu are dreptul la nicio compensație, dar instanța nu a fost de acord.

„Acum Rusia trebuie să respecte această decizie în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional”, a spus Oleksii Chernyshov, șeful Grupului Naftogaz, deoarece deciziile de arbitraj pot fi îndeplinite prin mecanismul de executare.

Suma stabilită a despăgubirii este cea mai mare acordată de tribunalul internațional de arbitraj pentru confiscarea de către Rusia a bunurilor ucrainene în Crimeea, se arată în raport. Rusia va trebui, de asemenea, să despăgubească Naftogaz pentru costurile legate de procedura de arbitraj revendicată în 2016.

Moscova nu a comentat încă decizia Curții Permanente de Arbitraj.

În luna februarie, împuterniciții ruși din Crimeea au aprobat confiscarea a sute de bucăți de mare valoare imobiliare deținute de ucraineni în peninsula ocupată.

Peninsula Crimeea a fost anexată ilegal de Federația Rusă în 2014, în urma triumfului Revoluției EuroMaidan din Ucraina, care l-a înlăturat pe dictatorul pro-rus Viktor Ianukovici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *