CSI / RusiaInternațional

Rusia își suspendă particiaprea în noul Tratat START: Moscova „arată din nou lumii că nu este o putere nucleară responsabilă”

Decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea în noul Tratat START pentru controlul armelor nucleare arată că nu este un partener nuclear responsabil, a declarat un oficial american luni, la conferinţa ONU pentru dezarmare de la Geneva, unde a lansat un mesaj similar şi şefa diplomaţiei germane, relatează Agerpres.

”Cu numai câteva zile în urmă, preşedintele (Vladimir) Putin a anunţat că Rusia suspendă unilateral implementarea noului Tratat START. Rusia arată din nou lumii că nu este o putere nucleară responsabilă”, a declart Bonnie Jenkins, subsecretar al SUA pentru controlul armelor şi securitate internaţională.

Tot luni, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a catalogat suspendarea participării Rusiei la noul Tratat START de către Putin drept ”iresponsabilă”.

Astfel, în cadrul unui discurs susţinut la sesiunea Consiliului ONU pentru drepturile omului de la Geneva, Baerbock a mai adăugat că Putin, care a anunţat suspendarea săptămâna trecută, trebuie îndemnat să revină în tratat.

Noul Tratat START a fost semnat la Praga la 8 aprilie 2010 de către preşedinţii SUA şi Rusiei de la acea vreme, Barack Obama şi respectiv Dmitri Medvedev.

Tratatul limitează numărul de arme nucleare strategice la 1.550 de focoase şi 700 de sisteme balistice pentru fiecare dintre cele două puteri, pe uscat, pe mare sau în aer.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *