CSI / Rusia

Rusia l-a eliberat din funcție pe generalul Mihail Mizințev, „Măcelarul Mariupolului”

General-colonelul rus Mihail Mizințev, supranumit „Măcelarul din Mariupol” din cauza acțiunilor sale pentru capturarea orașului-port, a fost înlăturat din funcția de ministru adjunct al Apărării, relatează Reuters, citând surse din Rusia, scrie Hotnews.ro.

Mizințev a orchestrat asediul orașului-port de la Marea Azov în primele luni ale războiului, fiind apoi numit în luna septembrie în funcția de ministru adjunct al Apărării, responsabil de logistică și aprovizionare.

Uniunea Europeană s-a referit la el drept „Măcelarul din Mariupol” când a anunțat impunerea de sancțiuni împotriva sa în luna iunie 2022, afirmând că este responsabil de asediul „inuman” care a nivelat complet unul dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei.

Înlăturarea sa din funcție a fost anunțată marți de către Alexandr Sladkov, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari din Rusia, și de către RBC, cel mai mare canal financiar din Rusia. Nici Sladkov, nici cei de la RBC, nu au oferit însă o explicație pentru demiterea generalului.

O posibilitate ar fi ca el să fi fost demis din cauza problemelor semnalate de Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, privind aprovizionarea cu muniție a unităților sale.

Prigojin i-a acuzat de situație în termeni duri, sugerând inclusiv că s-ar face vinovați de înaltă trădare, pe ministrul Apărării Serghei Șoigu, și pe Valerii Gherasimov, șeful Statului Major Rus, însă Mizințev era cel responsabil pe scară ierarhică de organizarea aprovizionării pentru forțele armate ruse.

Înainte de a fi numit adjunct al lui Șoigu, Mizințev a fost șeful Centrului Național de Management al Apărării, poziție din care a supervizat asedierea Mariupolului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *