CSI / Rusia

Rusia lansează Oculus, un sistem care va scana internetul pentru a depista conţinutul ilegal

Rusia a lansat un sistem care va scana internetul pentru a depista conţinutul ilegal, permiţând astfel autorităţilor să depisteze mai uşor protestele neautorizate cum ar fi ”propaganda LGBT” (a minorităţilor sexuale – n.red.), au anunţat luni, 13 februarie, mai multe surse oficiale preluate de Reuters.

Sistemul Oculus poate citi textul şi recunoaşte scenele ilegale din fotografii şi materiale video, analizând peste 200.000 de imagini pe zi, în ritmul de una la trei secunde, a transmis agenţia de presă Interfax.

Din februarie 2022, când ocupanții rușși au invadat Ucraina, Moscova a reprimat opoziţia politică şi presa independentă din Rusia, atâta cât mai rămăsese după restricţiile precedente. În acelaşi timp, au luat amploare teoriile conservatoare şi naţionaliste care dezaprobă stilurile de viaţă şi orientările ”netradiţionale”, observă Reuters.

Centrul Principal pentru Frecvenţele Radio din cadrul Roskomnadzor (autoritatea de supraveghere a comunicaţiilor) a afirmat, potrivit Interfax, că Oculus ”detectează automat delicte cum ar fi conţinutul extremist, apelurile la adunări publice ilegale sau la sinucidere, conţinutul favorabil drogurilor, propaganda LGBT etc.”.

”De la începutul operaţiunii militare speciale (denumirea oficială folosită în Rusia pentru război – n. red.) din Ucraina, ”falsurile” au proliferat şi s-au răspândit într-un ritm fără precedent, cu scopul de a înlocui faptele reale cu o realitate elaborată special”, mai adaugă instituţia.

”Crearea acestui sistem este reacţia noastră la provocările şi acţiunile antiruseşti din partea unor resurse străine”, mai arată Centrul.

Sursele citate reamintesc că Rusia a acuzat Occidentul de promovarea unor informaţii false despre aşa-numita ”operaţiune militară specială”, cu scopul de a discredita forţele armate ruse.

Anul trecut, parlamentul de la Moscova a adoptat legi care pedepsesc cu amenzi răspândirea unor astfel de informaţii, iar autorităţile au intervenit împotriva unor site-uri de ştiri şi din mediile sociale care difuzează conţinut în dezacord cu linia oficială privind conflictul. Toate televiziunile ruse sunt controlate de stat şi respectă strict punctul de vedere guvernamental, potrivit Agerpres.

O altă lege recentă prevede amenzi pentru persoanele sau organizaţiile care promovează ”propaganda LGBT”; criticii susţin că astfel a devenit ilegală orice menţionare în public a minorităţilor cum ar fi lesbienele, homosexualii, bisexualii sau cei care îşi schimbă sexul, categorii pentru care se foloseşte oficial termenul de ”netradiţionale”.

Reuters precizează că a încercat să obţină un comentariu direct din partea Centrului citat de Interfax, dar fără succes.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *