Externe

Rusia numește închiderea spațiului aerian pentru avionul lui Lavrov drept ”act ostil”

Luni, Kremlinul a declarat că închiderea de către trei ţări europene a spaţiului lor aerian pentru avionul ministrului rus de externe Serghei Lavrov – măsură care i-a anulat vizita oficală în Serbia – reprezintă o ”acțiunea ostilă”, relatează Reuters.

Serghei Lavrov ar fi trebuit să ajungă la Belgrad luni, dar vizita sa a fost anulată, după ce Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru au refuzat să-i permită avionului să intre în spaţiul lor aerian.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat, într-o conferință de presă, că astfel de acţiuni ar putea cauza probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt, dar că ele nu vor împiedica Moscova să menţină contacte cu ţările prietene.

Reacția lui Lavrov

La rândul său, Serghei Lavrov a calificat drept „fără precedent” măsura celor trei ţări de a-i interzice avionul, adăugând că încă nu a primit explicații, notează Reuters.

De asemenea, acesta a anunţat că-l va invita pe omologul său sârb la Moscova.

„Principalul lucru este că nimeni nu va putea distruge relaţiile noastre cu Serbia”, a spus Lavrov, într-o conferință de presă.

„Dacă o vizită a ministrului rus de externe în Serbia este văzută în Occident ca o ameninţare la scară universală, atunci lucrurile stau clar foarte prost în Occident”, susține Lavrov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *