Externe

Rusia pregătește o „paradă de Ziua Victoriei” în Mariupol, oraș aflat sub asediul forțelor ruse

Rusia pregătește o „paradă de Ziua Victoriei” în Mariupol, oraș aflat sub asediul forțelor ruse încă din primele zile ale invaziei, a declarat Petro Andriușcenko, un consilier al primarului, potrivit BBC.

Consilierul ucrainean spune despre KostantIn Ivașcenko, pe care trupele ruse l-au pus la conducere în anumite zone cucerite din Mariupol, că a primit ordin „să elibereze o parte din districtul central al orașului de moloz și trupuri neînsuflețite pentru a se asigura că poate avea loc o paradă pe 9 mai”.

„Judecând întreaga gamă de date, ocupanții plănuiesc să țină un ”carnaval al victoriei” în Mariupol în caz că ”operațiunea lor specială” este de succes”, a scris AndrIușcenko, pe Telegram.

„Vestea bună este că nu există vehicule sau oameni în oraș care să desfășoare astfel de evenimente”, a continuat ucraineanul.

Parada ar coincide cu cea mai mare manifestație publică organizată în Rusia, Ziua Victoriei, care are loc în fiecare an în data de 9 mai pentru a celebra victoria asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial.

Mariupol, port strategic la Marea Azov, se află sub asediul ruşilor de circa şase săptămâni.

Ministerul Apărării rus a afirmat în raportul său de dimineaţă că 1.026 de militari ucraineni ai Brigăzii 36 de Infanterişti Marini au depus armele şi s-au predat.

Miercuri, Ministerul Apărării ucrainean a transmis că „nu are informaţii” despre presupusa capitulare a pușcașilor marini.

Totodată, consilierul prezidențial ucrainean Aleksei Arestovici a declarat că, după o „manevră riscantă”, ultimii apărători rămași ai orașului-port asediat Mariupol și-au putut uni forțele, iar acum acționează împreună pentru consolidarea apărării în fața atacurilor soldaților ruși, relatează CNN.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *