CSI / Rusia

Rusia reacţionează cu furie la acuzaţiile Cehiei că doi spioni au provocat o explozie la un depozit de muniţie

Praga a expulzat sâmbătă nu mai puţin de 18 diplomaţi ruşi, determinând Ministerul Rus de Externe să promită duminică ”să îi oblige pe autorii acestei provocări să înţeleagă pe deplin responsabilitatea lor de a distruge fundamentul legăturilor normale dintre ţările noastre”.

Republica Cehă a declarat că a informat NATO şi pe aliaţii Uniunii Europene că suspectează Rusia că ar fi provocat explozia, iar miniştrii de Externe ai Uniunii Europene ar trebui să discute problema în cadrul reuniunii lor de luni.

Conflictul este cel mai grav produs între Praga şi Moscova de la sfârşitul deceniilor de dominaţie sovietică asupra Europei de Est, în 1989. De asemenea, se adaugă tensiunilor crescânde dintre Rusia şi Occident în general, provocate parţial de suplimentare efectivelor militare ale Rusiei la graniţele sale occidentale şi în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014, după o intensificare a luptelor dintre guvern şi forţele pro-ruse din estul Ucrainei.

Rusia a declarat că acuzaţiile de la Praga sunt absurde, deoarece anterior a atribuit explozia de la Vrbetice, la 300 km est de capitală, deţinătorilor depozitului.

Acesta a numit expulzările drept ”continuarea unei serii de acţiuni antiruseşti întreprinse de Republica Cehă în ultimii ani”, acuzând Praga că ”s-a străduit să mulţumească SUA pe fondul sancţiunilor recente ale SUA împotriva Rusiei”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *