ActualitateEconomie

Rusia respinge propunerea de plafonare a prețului petrolului din partea Ucrainei

Rusia a declarat joi că este puțin probabil ca SUA să accepte o propunere din partea Ucrainei de a reduce plafonul actual al prețului de 60 de dolari al petrolului rusesc la 30 de dolari pe baril, scrie offshore-technology.com.
Moscova a spus că o astfel de mișcare ar tulbura piețele globale de energie și va afecta economia SUA, criticând ideea ca „dincolo de toate limitele” realității. Într-un interviu publicat pe site-ul Ministerului de Externe, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit un plafon de preț de 30 de dolari „revoltător”. El a spus: „Am citit zilele trecute că Ucraina a încercat să convingă Washingtonul să reducă la jumătate limita prețului petrolului rusesc, la 30 de dolari pe baril. Acest lucru este scandalos, ca să nu mai vorbim de faptul că ideea unui plafon de preț contrazice regulile pieței și reflectă dorința de a dicta condiții.” El a adăugat: „Este puțin probabil ca SUA să cedeze cererii Ucrainei, fie doar pentru că acest lucru ar dăuna americanilor înșiși și ar provoca reacții nedorite pe piața petrolului. Sper că Statele Unite au rămas măcar o mândrie națională și nu vor dansa pe melodia lui Zelenski”.

60 de dolari pe baril SUA au impus un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul maritim la sfârșitul anului 2022 pentru a limita veniturile Moscovei din petrol și produse petroliere în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin. Plafonul permite Rusiei să exporte petrol către țări terțe folosind tancuri UE și G7 și instituții financiare numai dacă este vândut cu 60 de dolari pe baril sau mai puțin, ceea ce scade cu mult sub prețurile pieței. La ora 18:20 GMT, prețurile țițeiului Brent erau în jur de 85 de dolari pe baril.

Înainte ca plafonul să fie stabilit oficial, Zelenski a cerut o limită de 40 de dolari sau mai mică, dar cei 60 de dolari au fost menținute în ciuda fluctuațiilor de pe piața petrolului și a solicitărilor din alte țări de a reduce plafonul pentru a limita și mai mult veniturile Rusiei. În decembrie anul trecut, SUA au înăsprit regulile referitoare la aplicarea plafonului de preț într-un efort de a face mai dificilă eludarea sancțiunilor. Zeci de companii de transport maritim s-au confruntat acum cu sancțiuni pentru tranzacționarea peste plafonul de 60 de dolari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *