CrizaEconomie

Rusia sărăcește Moldova. Gazprom ne va da gaz, dar la prețuri exorbitante care trebuie să ne bage în faliment

Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, din cele 8,06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5,7 milioane pe zi.

„În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a precizat Spînu.

Totodată, Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom.

În ceea ce priovește livrările de energie electrică pentru luna octombrie, Energocom a semnat trei contracte de furnizarea a energiei electrice.

Pentru 67% a fost semnat contract cu Centrala de la Cuciurgan la preţul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.

Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 68,9 USD/MWh.

„În această perioadă nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate. Continuăm să economisim, să facem rezerve și să ne pregătim de iarnă”, a mai spus ministrul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *